Искаш да се храниш здравословно? Ta кой не иска… Все

...
Искаш да се храниш здравословно? Ta кой не иска… Все
Коментари Харесай

8 храни, които всъщност не са никак полезни

Искаш да се храниш здравословно? Ta кой не иска… Все отново всички се увличаме по новите трендове и ни харесва да опитваме нови артикули.

Здравословните храни не вършат изключение - известността им пораства непрестанно и всеки се стреми към тях. Това е и повода маркетинг експертите да вършат всичко допустимо да показват продуктите на компанията си за потребни.

Е, надали ще те изненадам, в случай че ти кажа, че доста от тези храни, които ни се показват за потребни, в действителност не са. А в някои случаи те са даже много нездравословни! Нека разгледаме кои са тези сякаш " здравословни " храни…

1. Фрешове

Една чаша фреш може да съдържа даже повече калории от чаша газирана напитка. Много по-полезно е да хапнеш цялостен плод, в сравнение с да пиеш само сока от него.

Основната причина е, че фрешовете не съдържат фибри за разлика от целия плод. Фибрите оказват помощ за по-бавното асимилиране на захарта, което не покачва внезапно равнищата на инсулин. С отсъствието на тези фибри сме подвластни на високите равнища на захар, а оттова - към наддаване на тегло.

2. Енергийни (протеинови) питейни заведения

Почти всички производители на енергийни или протеинови питейни заведения обявяват големи здравословни изгоди, само че постоянно тези артикули имат хранителен профил по-близък до евтините десерти, в сравнение с до здравословните храни.

Някои питейни заведения съдържат толкоз захар, колкото един " Сникърс ". Това не значи, че би трябвало напълно да спреш да ги консумираш, само че се съобразявай с количеството захар, калориите и съставките, изписани на опаковката. Или се стой на по-утвърдени източници на протеин.

3. Смутита от магазинната мрежа

Може би се чувстваш спокоен и убеден, когато купуваш смутита от магазина, тъй като се допуска, че съдържат натурални съставки и хранителни субстанции, от които тялото ти се нуждае.

Смутитата в действителност са много калорични и богати на захар. Едно смути, закупено от щанд за здравословни храни, може да съдържа от 600 до 1000 калории заради огромните количества мляко, семена, ядки и неведнъж добавени елементарни захари и сиропи в състава му.

Ако искаш да се насладиш на едно в действителност здравословно смути, то закупи суровите съставки от магазина и го подготви у дома. Добави в блендера:

• 1 или 2 плода, с цел да придадеш леко сладостен усет (но не прекалявай) - банан, ябълка и така нататък

• Зеленчуци - спанак, рукола, магданоз, морков, цвекло и така нататък

• Ядки или семена - бадем, кашу, чиа, конопено семе и така нататък

• Кисело мляко (по желание) - дано млякото има най-малко 1.5 - 2% масленост; избягвай изцяло обезмаслените млека (0.1% масленост).

4. Комерсиални зърнени закуски/мюсли

Когато чуеш израза " зърнена закуска ", допускам се сещаш за артикули като " Нестле Фитнес ", " Нескуик " и всичките им производни.

Няма нищо здравословно в тези храни, тъй като са наблъскани с голямо количество захар и стабилизатори, а на всичкото от горната страна са небогати на белтъчини и фибри, които стабилизират равнищата на кръвна захар и инсулин.

Забележка: Под зърнени закуски нямам поради естествените овесени ядки без добавена захар - няма нищо неправилно да консумираш тях на закуска.

5. Храни без глутен

Безглутеновите храни набират все по-голяма известност, само че дано небрежно разясня какво тъкмо съставлява глутенът. Той е мъчно смилаем протеин, който е нездравословен за дребна част от хората (тези с глутенова ентеропатия и глутенова непоносимост) и по тази причина храните без глутен са толкоз настоящи в последно време.

Но в реалност едвам към 5 - 10% от хората имат нетърпимост към него. За всички останали потреблението на храни, съдържащи глутен, не би трябвало да съставлява проблем.

Производителите на безглутенови храни употребяват извънредно модифицирани брашна, които са извънредно небогати откъм хранителни субстанции, единствено и единствено с цел да заменят глутена. По този метод даваш повече пари, а в подмяна най-често получаваш по-малко здравословен артикул от този, който съдържа глутен.

Разбира се, има и качествени безглутенови артикули, само че би трябвало деликатно да четеш етикета и съставките.

6. Спортни (изотонични) питиета

Атлетите употребяват изотонични питиета най-много поради високото им наличие на електролити. Eлектролитите са йони, които имат значими функционалности в тялото - като поддържането на сърдечния темп, съкращаването и разпускането на мускулите, както и регулирането на течностите в организма. Полезни свойства при съблюдаване на каквато и да е фитнес стратегия.

Въпросът е, че не губим толкоз доста електролити, колкото на производителите на спортни питиета им се иска… В началото спортните питиета са били предопределени за елитните спортисти, само че през днешния ден тези граници са се размили и доста фитнес запалянковци ги употребяват.

Проблемът е, че тези питиета съдържат огромно количество захар. Точно както при фрешовете…

7. Сушени плодове

Сушените плодове са едно почтено допълнение към закуската ти… Все отново те са просто плодове, нали?

Да не бързаме със заключенията… Производителите третират сушените плодове със серен диоксид (E220), с цел да запазят свежестта им, и прибавят захар, подсладители и синтетични оцветители, с цел да подобрят усета и комерсиалния им тип.

Поради тази причина сушените плодове се категоризират по-скоро към бонбоните, в сравнение с към плодовете! Въпреки че от тях може да си набавиш витамини, минерали и фибри, те си остават прекомерно богати на захар, а и са лесни за преяждане, което не е добра композиция.

8. Суши

Една ролка суши може да съдържа сред 200 и 500 калории, тъй като в множеството случаи се прибавят тежки сосове, които в основата си са направени от захар и трансмазнини. А в този момент умножи тези калории по 6, колкото суши ролки има в един приблизително огромен сет… И калориите стартират незабелязано да се натрупат!

Не би трябвало да се подценява и различен риск от потреблението на суши - суровата морска храна може да бъде притежател на рискови паразити, вируси и бактерии.

Ако не можеш без суши (аз също го обичам), бих ти дал следния съвет: консумирай го постоянно в заведения с добра известност и гледай то да е във допустимо най-естествения си тип - без дресинг и сосове.

В умозаключение

Както виждаш не е от голяма важност какво ни карат да мислим маркетинг специалистите, по-важно е каква е същинската хранителната стойност на храната, която купуваме. Подбирай деликатно какво консумираш и обръщай внимание на етикета.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР