760 млн. повече приходи в бюджета изненадващо приеха депутатите в

...
760 млн. повече приходи в бюджета изненадващо приеха депутатите в
Коментари Харесай

Депутатите приеха 760 млн. повече приходи в бюджета

760 млн. повече доходи в бюджета изненадващо одобриха депутатите в бюджетната комисия. Не всички антикризисни ограничения обаче откриха поддръжка.

Близо 9 часа работят депутатите по актуализацията на бюджета в комисията. Срещу изненадващите доходи, които заложиха, сега те преглеждат и разходната част. Повече пари плануват за Министерство на вътрешните работи, обучение, църкви. Бюджетът планува близо 3% стопански напредък, инфлация – двуцифрено число от 12%, дълг – към 10 млрд, предава БТВ.

Колкото до антикризисните ограничения, депутатите към този момент утвърдиха 0% Данък добавена стойност за хляба, по-ниска ставка за топлоенергията и газа. На фокуса на депутатското внимание е и данъчното облекчение за деца, както и 25-те стотинки отстъпка за литър гориво, само че по част от ограниченията диалозите занапред предстоят.

Депутатите одобриха нулево Данък добавена стойност за хляба. Остри разногласия в комисията обаче имаше, дали да бъде понижена ставката и за други храни:

„ Предлагаме диференцирана ставка на 9% за плодове, зеленчуци, мляко, месо, яйца, храни то първа нужда “, съобщи Ирена Димова от ГЕРБ.

„ 790 млн. лева на годишна база коства това предложение, само че другото, което желая да кажа е, че особено за земеделските производители – що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има планувани средства за стратегии за подкрепяне на тези производители “, сподели Асен Василев, министър на финансите в оставка.

„ Намалени ставки по Данък добавена стойност за който и да било конституират привилегия. Ние тук сътворяваме привилегии за избрани хора в България, които са по-хора от други хора “, разяснява Георги Ганев от „ Демократична България “.

По-ниската ставка за другите храни обаче не беше утвърдена. Другата гореща тематика се оказаха приходите в бюджета.

„ Това, което може да чакаме в приходите от Данък добавена стойност, да бъдат към 760 млн. лева “, заяви Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

„ Ако тези пари не се съберат, това значи всичко, което върви като разплащане към бизнеса, като прехрана и всевъзможни други заплащания за финансови разноски, да бъдат замразени “, означи Асен Василев.

„ Има оферти, които всички поддържаме, с които ще изсипем една сериозна часа пари на пенсионерите, в което няма нищо неприятно – дори още заслужават. Обаче това ще увеличи потреблението. Това ползване по какъв начин е отразено в приходите от Данък добавена стойност? Разбира се, че ще се вдигнат приходите от Данък добавена стойност “, означи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

В последна сметка депутатите усилиха приходите в бюджета.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР