75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи.

...
75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи.
Коментари Харесай

Трудът на българина е жестоко подценен, обедняването е шеметно

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разноски. Това демонстрират данните от анкета на Национален статистически институт. Други хора изпитват известни усложнения. Делът на тези, които се оправят доста мъчно, се усилва по отношение на първото тримесечие на предходната година.

" Много хора стартират да усещат рецесията и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме потребност от стабилизация на страната. В обособените райони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на приходите. Много е хубаво да живееш в град, в който даже в рецесия пазарът ти разрешава да продължиш да функционираш. Не по този начин стоят нещата в дребните обитаеми места, изключително където са привързани към администрация и служби, чиито приходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб ", сподели икономистът доцент Косьо Стойчев в " България заран ".

Според него страната настойчиво отхвърля да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

" Трудещите се не могат да усилят приходите си посредством труд. Промяната, която би трябвало да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния тип подготовка. Ставката би трябвало да се обвърже с продуктивността на труда и би трябвало да се подтикват тези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде изменена данъчната политика - ниските налози не доведоха до увеличение на непознатите вложения, а до свръхпечалби в някои компании ", изясни доцент Стойчев.

По думите му новото държавно управление не би трябвало да влезе с бухалката на данъчната политика, а би трябвало да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, с цел да навлязат други субекти и да се възстановява облагата.

Данните на Национален статистически институт в ефира на Bulgaria ON AIR разяснява и инж. Йоанис Партениотис от КТ " Подкрепа ".

" Тези проценти даже са занижени, тъй като приходите на огромна част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме следили такава инфлация от 25 години, българите обедняваме трагично. България е на последно място по приходи от момента на влизане в Европейски Съюз. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади ", акцентира той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по приходите и в случай че не бъде изменена, обстановката ще стане още по-драматична.

" Българите го заслужават, тъй като са извънредно работлив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е обвързван с това, че трудът на българския служащ е грубо подценяван и това ни докара до демографска рецесия. Пред актуалното държавно управление и Народното събрание стои съществен въпрос за решение - бюджетът на страната. Разходната част за труда би трябвало да бъде увеличена ", безапелационен е събеседникът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР