73-ма евродепутати изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула

...
73-ма евродепутати изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула
Коментари Харесай

Александър Йорданов и още 72 евродепутати искат оставката на Жозеп Борел

 73-ма евродепутати изпратиха писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и желаеха оставката на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, оповестява БНР. Поводът е визитата му в Москва, което, съгласно тях съществено е навредило на репутацията на Общността.

Инициатор е естонският народен представител Рихо Терас от Европейската национална партия/ЕНП/. Сред подкрепящите доминират представители от Полша, балтийските страни, Чехия, Словакия и Румъния.

Единственият подписал писмото българин е евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов, който написа във Facebook следното:

" Решението на висшия представител на Европейски Съюз по външна политика, социалистът Жозеп Борел, да посети Москва бе политическа неточност. На това обърнах внимание в изявлението си в парламентарната група на ЕНП. Неговото мекушаво държане при срещата му с съветския външен министър Сергей Лавров не остана неусетно. Всяко дипломатично любезничене с политици от кръга на съветския президент е контрапродуктивно, безуспешно. Такава бе и визитата на господин Борел в Москва. Гледката бе унизителна. На фона на полицейските репресии, заповядани от господаря на Кремъл против мирни стачкуващи в редица съветски градове, целия свят видя усмихнатият цинично Лавров и смаленият до неразбираемост пред него първи посланик на Европа.

Г-н Жозеп Борел предприе визитата си в Москва по лична самодейност. Тя бе осъществена в миг, когато режимът в тази страна провежда следващото си закононарушение против собствен политически конкурент. Вместо недвусмислено да осъди решението на съветските управляващи за задържането на Алексей Навални и произнесената против него присъда, господин Борел се впусна да твърди министър Лавров, че Европейският съюз не има намерение да постанова нови наказания на Русия, поради отношението към господин Навални и протестиращите съветски жители.

А това не е решен дефинитивно въпрос. Той изслуша със според изражение на лицето обвиняванията, които съветският външен министър отправяше към Съединени американски щати - наш главен съдружник, защитавайки комунистическия режим в Куба. Връх на неадекватността на европейския висш представител по външна политика бе моментът, когато той не съумя да реагира на новината, че съветската страна е оповестила за " persona non grata " трима дипломати на Германия, Полша и Швеция. Мисля, че това бе моментът в който господин Борел трябваше незабавно да приключи визитата си и да насочи остра предупредителна декларация за тези съветски дейности.

Но той не го направи, което сподели, че мъчно вдява в непредвидена обстановка. Скандална бе и неговата поддръжка за съветската ваксина " Спутник V ", направена преди още тя да е получила публично утвърждение от здравните органи на Европейски Съюз и Европейската комисия. Продължаващата съветска експанзия против Украйна също не бе " тематика " на господин Борел.

Многократно след 2014 година (годината на съветската експанзия против Украйна) съм изразявал мнение, че европейските страни би трябвало да минимализират за задоволително дълъг интервал от време връзките си с Русия, до момента в който на кремълските врати не потропа смяната. Това значи разграничаване от Русия във всички сфери. Защото тази страна води хибридна война против нас.

С тези думи желая да осведомявам, че е евентуално още през днешния ден ще подпиша писмо до Председателя на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен, с което група евродепутати настояваме за оставката на господин Жозеп Борел "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР