73-годишният държавен глава на Шри Ланка Готабая Раджапакса прекара вторник

...
73-годишният държавен глава на Шри Ланка Готабая Раджапакса прекара вторник
Коментари Харесай

Президентът на Шри Ланка е заседнал във VIP-a на летището

73-годишният държавен глава на Шри Ланка Готабая Раджапакса прекара вторник вечерта със брачната половинка си във военновъздушна база на територията на интернационалното летище Бандаранаике, твърди почитан чиновник на министерството на защитата пред Агенция Франс Прес. За случая оповестиха и локални медии.

Раджапакса избяга от резиденцията си в Коломбо директно преди десетки хиляди протестиращи да я завладяват в събота. Планът на президента е бил да замине за Дубай.

Граничните чиновници обаче са отказали да влязат във VIP-a на летището, с цел да подпечатат паспорта му, а той не е поискал да мине през общите елементи, където рискува да усети любовта на народа си.

Четири полета за Близкия изток са изхвърчали от летището, ситуирано на към 30 километра северно от столицата Коломбо, без Раджапакса да успее да се качи на борда им.

Най-малкият брат на Раджапакса - Базил, който до април беше министър на финансите, също не съумя да излети със самолета на " Емирейтс " за Дубай по сходна причина. Базил се е опитал да употребява " консиерж " услугата за бизнес пасажери, само че чиновниците на летището и имиграционните служби са отказали осъществяването ѝ, а Базил Раджапакса небрежно е напуснал летището.

Базил, който има и американско поданство, трябваше да получи нов паспорт, откакто остави своя в президентския замък при бягството на Готабая Раджапакса.

Президентът разгласи оставката си за сряда. Раджапакса е желал да избегне арест, като напусне страната бързо. Докато към момента е президент, той се употребява с имунитет против правосъдно гонене.

Другият брат на президента - министър председателят Ранил Викремесингхе също подаде оставка.

Точното местоположение на Раджапакса след бягството му от президентския замък беше неразбираемо. Служител на министерството на защитата споделя, че президентът първо е бил във военноморска база, след което е бил отведен в базата на военновъздушните сили на летището

В страната избухнаха всеобщи митинги против държавното управление, провокирани главно от сериозната икономическа рецесия в южноазиатската страна.

Правителството към този момент не беше в положение да финансира най-важния импорт като храни, горива и медикаменти. Междувременно Шри Ланка изиска помощ от Международния валутен фонд и Русия.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР