70 хиляди електронни заявления са подадени от началото на 2018

...
70 хиляди електронни заявления са подадени от началото на 2018
Коментари Харесай

30 на сто по-евтини онлайн документи от кадастъра

70 хиляди електронни заявки са подадени от началото на 2018 година


Онлайн услугите в кадастрално-административната осведомителна система “КАИС ” са с 30 на 100 по-евтини oт тези на гишето. Така, да вземем за пример, за издаване на схема от архивен проект в организацията се заплаща по 2 лева на кв. дм, а при положение, че услугата се декларира и получава единствено по електронен път, таксата се понижава с 30%.

Друг образец е издаването на схема на аграрен парцел или на постройка в урбанизирана територия. На гишето в организацията ще платите 20 лв. за елементарна поръчка и 40 лева за бърза. С понижението от 30% елементарната услуга ще ви коства 14 лв., а експресната – 28 лв..

Част от услугите са даже безвъзмездни, да вземем за пример за графична информация за граници и кадастрална информация за един парцел няма да ви таксуват в онлайн портала. Документът се получава в pdf формат, без да е нужно да се чака по гишетата на организацията.

Електронната системата работи към този момент съвсем година, само че от Агенцията по геодезия, картография и кадастър регистрират от началото на годината, че единствено 10% от услугите, които се декларират, са онлайн. Въпреки дребния % на потребителите, доверили се на системата, размерът от документи и времето, които се икономисват на чиновниците и хората, са огромен прогрес в намаляването на административната тежест.

 02-02-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%87%d0%b5 Издаване на електронна схема за парцел, даване на копие от кадастралната карта в графичен тип, графична информация за граници на парцел – това са част от услугите, които може да заявим в системата “КАИС ” единствено с един клик. На електронния портал те са разграничени в четири категории – “Кадастър ”, “Геокартфонд ”, “Правоспособност ”, “Справки ”. За да ви дават онлайн документи с значими данни, е нужно да имате електронен автограф. Ако ви изискват документи, с цел да получите схема или друга информация за парцел, е нужно да сканирате точния документ и да го подадете електронно. Но за облекчение на хората, всички стъпки, които са нужни, с цел да оперирате със системата, са разказани в електронния портал.

За потреблението на услугите, предоставяни посредством “КАИС ”, е належащо да се направи електронна регистрация на клиента, посредством която той получава потребителско име и ключова дума за идентификация в портала. Всеки регистриран консуматор получава неповторим потребителски номер в системата.

От организацията напомнят, че единствено в София месечно се подават над 7 хиляди заявки, приблизително на ден това са по към 450 индивида, минали през гишетата, а в цялата страна – приблизително дневно са към 2000 индивида.

Нотариусите няма да изискват скици на хартия


Чрез далечен достъп до осведомителната система на кадастъра нотариусите също могат да декларират и да получават от портала електронни скици и схеми, които да заверяват и да употребяват за провежданите от тях покупко-продажби. По този метод не е належащо от страните по една нотариална договорка да се изискват скици и схеми на книжен притежател, прецизират от районното министерство. Услугите за направените скици и схеми за нотариалното произвеждане също ще са с 30% понижение на таксата.

Или на комфортно за нас гише


Получаваме декларираното по пощальон


За да се усъвършенства обслужването на потребителите на кадастрални услуги, от организацията по кадастъра са обезпечили няколко канала за достъп и благоприятни условия за заявяване и приемане на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри. Документи може да получите на гише, в който и да е офис в страната, без значение от местонахождението на парцела, посредством куриерска или пощенска услуга до посочено от заявителя място или по електронен път – посредством далечен достъп до осведомителната система на кадастъра.

От следващата година


Е-връзка с имотния указател и девет нови услуги


Липсва вграждането на имотни партиди

Кристина Кирилова, Труд
 Само в София месечно се подават над 7 хиляди заявки, приблизително на ден това са по към 450 индивида, минали през гишетата, а в цялата страна – приблизително дневно са към 2000 индивида. Само в София месечно се подават над 7 хиляди заявки, приблизително на ден това са по към 450 индивида, минали през гишетата, а в цялата страна – приблизително дневно са към 2000 индивида.
Имотният указател и кадастърът ще са онлайн свързани. Очаква се планът, който започва още през ноември 2016 година, да е подготвен през 2019 година Заедно с това ще тръгнат и още девет нови електронни услуги, предоставени от имотния указател. Бюджетът за връзката е 1,5 млн. лв., като част от тях са евросредства.

С новите он­лайн услуги ще се даде опция да записваме заявление за идна договорка, както и да проверим статуса на подадено от нас заявление. Предвижда се и уведомяване на заинтригувани страни по договорка на посочен e-mail адрес, както и изпращане на уведомления за общините и държавните институции за данъчни цели.

Ще се създаде и калкулатор за пресмятане на дължимите държавни такси на даден притежател на парцел. Потребителският интерфейс в имотния указател ще се обнови и ще се сътвори нова система, която ще следи кой, за кого и за какво прави информации в осведомителната система.

По електронен път ще могат да се издават и преписки, удостоверения за лице или парцел. В контракта за осъществяването на плана, обаче, не е заложено основаването на имотни партиди.

Според ръководителя на Нотариалната камара Димитър Танев подготовка за въвеждане на заможен указател с досие на парцелите е стартирала преди много време единствено в три региона на България и по този начин и не е завършила, а нови заповеди за започване на процеса в други региони няма.

Статистика


36% от страната с кадастрална карта


До две години ще е 90%

Само 36% от територията на страната е с покритие на кадастралната карта. Задачата на Агенцията по кадастъра е в границите на идващите две години над 90% от територията на страната да има покритие на картата. От министерството на районното развиване и благоустройството разясняват още, че регистърът ще се надгради със профилирана информация за подземна и наземна инфраструктура, както и ще се картографира и геоложкият и сеизмичният риск на териториите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР