70 440 животни са умъртвени в русенска област заради африканската

...
70 440 животни са умъртвени в русенска област заради африканската
Коментари Харесай

Над 70 000 прасета загробени в Русенско

70 440 животни са умъртвени в русенска област поради африканската чума. Вчера загробването стартира и в Караманово с 4500 животни. Според Българската организация за сигурност на храните ситуацията в селото е спокойна, съобщи Българска национална телевизия.

Заради болестта с африканска чума през днешния ден в Русе заседава Областната епизоотична комисия.

Продължава умъртвяването на животни в свинекомплекса в Голямо Враново, който също беше обиден. Ръководството на предприятието обаче е подало заявление с искане да не се умъртвяват всички животни, а да бъде непокътната част от тях. Там цикълът на произвеждане е по-различен и те счита, че разпространяването на болестта може да бъде лимитирано.

Две държавни горски стопанства - от Бяла и „ Дунав " от Русе желаеха по време на съвещанието на комисията да получат достъп до горските територии, с цел да могат да секат дърва за огрев, с цел да изпълнят договорите, които са сключили в по-ранен интервал. Те обаче попадат в инфектираната зона от 200 кв. км.

От горските стопанства разясниха, че в горите се разхождат хора, които събират билки, и също са евентуални разпространители на болестта, както и земеделците, които обработват земите си. От организацията по сигурност на храните обявиха, че ще чакат сигнали, с цел да бъдат глобени нарушителите.

Продължава приемането на описи на стопани, които непринудено са умъртвили животните си, за компенсации за разчистване и стерилизация на пространствата. Срокът е до идния понеделник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР