7 международни финансови институции подкрепят проекта за модернизация на летището,

...
7 международни финансови институции подкрепят проекта за модернизация на летището,
Коментари Харесай

Искаме да превърнем летище София в пример за успех

7 интернационалните финансови институции поддържат плана за рационализация на летището, към този момент сме мобилизирали над 900 млн. лева, които да бъдат вложени в този момент, макар рецесията, споделя Марко Росо, шеф световно бизнес развиване и сътрудник в „ Meridiam “, член на Надзорния съвет на SOF Connect

- Какви са проектите ви за развиване на летище София и по кое време действително ще ги стартирате?

- Още в първите 1–2 години след влизането в действие на концесионния контракт, което би трябвало да се случи тази година, ще се съсредоточим върху належащите действия и усъвършенствания, с цел да повишим качеството на летището както от оперативна, по този начин и от комерсиална позиция. Следващите месеци и години ще бъдат от решаващо значение за опазване и усилване на позицията на водещо летище в района, в подтекста на дълбоката рецесия в авиационната промишленост. След това последователно ще пристъпим към редица спомагателни значими вложения, свързани най-много модернизациятa и разширението му. Ангажираме се да влагаме 624 млн. евро, като повече от 1/3 от тях ще бъдат вложени още през първите 10 години, което включва и построяването на Терминал

- Има ли към този момент ясно деклариран инвеститорски интерес към този план?

 - Проектът ще се финансира посредством композиция от заем от банки и личен капитал на акционери на SOF Connect. Вече сме мобилизирали повече от 900 млн. лева, които да бъдат вложени в летището в този момент макар провокациите, подбудени от рецесията. 7 интернационалните финансови институции, обществени банки, както и огромни европейски банки, поддържат плана. Това ще разреши да се поддържа летището, което е на загуба в изискванията на продължаващата пандемична рецесия, да се усъвършенства качеството на обслужване и инфраструктурата и да се заплати първичното концесионно заплащане от 660 млн. лева

- Авиоиндустрията е измежду секторите, които понасят най-големи вреди от covid – рецесията. Каква е вашата оценка на обстановката, в това число и във връзка с Летище София 

- Авиационната промишленост изживява най-острата рецесия в историята си. Съвсем естествено, при Летище София също има рецесия в трафика, като обстановката се утежнява през цялата 2020 година и от началото на новата година до момента. Трафикът е намалял от 7,1 млн. пасажери през 2019 година до единствено 2,9 млн. пасажери през 2020 година, което е спад с 59%, като изключително през декември 2020 година спрямо декември 2019 година спадът е още по-голям и възлиза на 73%. Според Международния съвет на летищата (ACI Europe) европейската авиационна промишленост е достигнала равнищата на въздушен трафик от 1995 година, което демонстрира, че пандемията е предизвикала връщане обратно с 25 години.

- Как ще коментирате появилите се изказвания в общественото пространство за контрактувано опрощаване на концесионните такси, дължими за първите 10 години от периода на концесията?

- Преди всичко бихме желали да стане ясно, че става дума за контрактувано ребалансиране на концесията – в тази ситуация отсрочване на заплащане, а не опрощаване, анулация или някакъв тип услуга. SOF Connect удостоверява всички свои задължения, в това число и заплащане то на концесионните такси. Ребалансирането е в сходство с наредбите в концесионния контракт, предопределени да обезпечат непоклатимост и оцеляване на летището при такива рискови условия, каквато е сегашната тежка и продължителна рецесия, и води до запазването на всички съществени изгоди за българската страна. SOF Connect ще поеме 80% от негативното влияние на пандемията и единствено за съпоставяне – без концесията тази тежест щеше напълно да е отговорност на страната. Ще изплатим първичното концесионно заплащане в размер на 660 млн. лева (с включен ДДС). Това е 4 пъти повече от общо платеното от летището към страната през последните 20 години. Плащането на годишните концесионни хонорари по време на концесията се резервира, като единствено се отсрочват за първите 10 години, без да се анулират. Това се прави, с цел да се възвърне икономическият баланс на концесията, което обезпечава и нейната непоклатимост. Не е ли обезпечена тази непоклатимост и финансова резистентност, никоя локална или интернационална банка, институция не би финансирала ново развиване и разширение на летището по време на най-лошата авиационна рецесия в историята. Вярваме и сме отдадени на този план, тъй като желаеме да превърнем летище София в образец за триумф. В името на страната, на нейното развиване, на нейната авиационна промишленост.

- Освен Летище София какво още включва капиталовото портфолио на мажоритарния акционер в SOF Connect, Meridiam?

- Meridiam е самостоятелна капиталова компания според френското законодателство, инвестираща в цяла Европа и в международен мащаб. Тя е профилирана в създаването, финансирането и ръководството на дълготрайни и устойчиви публични инфраструктурни планове.

Имаме 90 плана в 26 страни и 67 милиарда евро вложен капитал. Това, което е неповторимо за Meridiam е, че влагаме в дълготраен проект (никога не сме продали инвестиция) със мощен фокус върху генериране на позитивно влияние върху околната среда, обществените и управническите действия.

Сред вложенията на Meridiam е да вземем за пример централния терминал на летище LaGuardia в Ню Йорк, където макар Covid рецесията успяхме да приключим най-модерния терминал в Ню Йорк, който обслужва потребностите на цялата страна. Сред капиталовите ни планове са и  мрежи от автомагистрали в Германия и 300 км високоскоростна железопътна линия във Франция.

Автор: Нина Павлова. Интервюто е оповестено в брой 03/ 21 на сп. „ Мениджър “, който е на пазара.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР