692-ма са кандидатите за членове на Националния съвет на БСП,

...
692-ма са кандидатите за членове на Националния съвет на БСП,
Коментари Харесай

Горещи новини от Националния съвет на БСП, Миков с изненадващ ход

692-ма са претендентите за членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия, които ще се борят за 113 места - това е финалната численост преди гласуването. Резултатите ще са ясни на следващия ден рано сутринта, тъй като бюлетините ще се печатат часове, а броенето ще продължи цяла нощ.

Изненадващо на съвещанието на конгреса на левицата, който се организира през днешния ден в НДК, някогашният водач Михаил Миков си направи отказ от листата за пленума.

"Благодаря, не искам да вземам участие в това управление. Няма да поставям претекстове, всеки се сеща за какво ", сподели той.

По-рано някогашният ръководител на Народното събрание отхвърли да влезе и в управлението на конгреса.

114 млади социалисти пък ще се борят за 37 места в младежката квота в Националния съвет.

Националният съвет е органът, който взима значимите решения и дефинира политическата активност на партията. Сред тях са избирането на водачите на листи за парламентарните избори, претендентите за президент и вицепрезидент и всички номинации за държавни постове.

През първия си мандат водачът на социалистите Корнелия Нинова няколко пъти съобщи, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той да вземем за пример я неодобрява в решението да извади президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за европейските избори. Той не одобри и някои нейни претенции по време на борбата за лидерския пост преди дни против Кирил Добрев, който въпреки всичко тя безапелационно завоюва.

Дискусиите

Ако на следващия ден спечелим изборите, можем ли да управляваме - този въпрос зададе депутатът от левицата Валери Жаблянов в полемиката на съвещанието на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Можем ли да управляваме България в днешната политическа реалност - на блокиран парламентарен живот, на нарушени радикално конституционни правила, на изцяло разрушено разделяне на управляващите, на неналичието на общ език сред държавните институции, на общ крах на политическите нрави?

Какво бихме могли ние с нашите сили през днешния ден като партия, с наличието, което имаме в българското общество, от всичко това да преодолеем, съставяйки държавно управление или участвайки в съдружно държавно управление с други ", попита Жаблянов и означи, че това са практическите въпроси пред Българска социалистическа партия през днешния ден.

Жаблянов разяснява, че "Визия за България " е била един добър документ, само че редица въпроси, повдигнати там, се нуждаят от преосмисляне. Според него има дълъг път досега, в който Българска социалистическа партия е в положение да каже, че е подготвена да ръководи. Затова Жаблянов прикани бъдещият Национален съвет да стартира сериозен диалог, може би въз основата на "Визия за България " или въз основата на план на подготвяна управническа стратегия.

"Не можем с един гол възторг да тръгнем към Министерския съвет , защото нямаме никакво подозрение какъв ще бъде резултатът ", разяснява Валери Жаблянов.

Социологът Юрий Асланов сподели, че когато и да са идващите избори, доста евентуално е Българска социалистическа партия да бъде първа политическа мощ, не поради нейната мощ, а поради слабостта на съперника. Какво ни подсигурява, че още веднъж няма да попаднем в неолибералния капан, попита обаче той. Нашият обществен облик е замърсен, не от думите, а от делата, съобщи Асланов и предизвести, че тази заплаха съществува и през днешния ден.

Янаки Стоилов разяснява, че социалистите не трябва да се успокояват, че сега Българска социалистическа партия и ГЕРБ са с съвсем изравнени електорални позиции . Това не се дължи на наш напредък, а на по-големия отлив на поддръжка от ръководещите, предизвести той. Подкрепяме митингите, само че през днешния ден не приказваме за предварителни избори, уточни още Стоилов. Сред аргументите ГЕРБ още да е на власт е, че не ни доближава както воля, по този начин и вътрешна единодушие, разяснява той.

Стоилов уточни, че е добре, че Конгресът ще започва полемика за нова стратегия на партията. Той предложи на последващо съвещание Конгресът да извърши по-нататъшни промени в Устава, които да създадат партията по-близка до нейните членове и по-влиятелна в обществото.

"Предлагам да обсъдим опцията социалистите директно да избират своите претенденти за представителни длъжности в държавната и в локалната власт, а по-нататък и ръководителите на партията на общинско и районно равнище ", уточни Стоилов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР