6840 язовира има в България, съобщи в Сутрешния блок на

...
6840 язовира има в България, съобщи в Сутрешния блок на
Коментари Харесай

6840 язовира има в България, 414 са в аварийно състояние

6840 язовира има в България, заяви в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната организация за метрологичен и механически надзор. От тях 414 са в спешно положение, 500 се считат за рискови, а 10 са сложени под особено наблюдаване.

В момента се прави планиране и изследване на 16 от тях, които са най-опасни, с цел да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите "Бели Искър " и "Огоста ". Правителството отпусна 500 млн. лева за ремонт на язовири.

Войнов обаче увери, че "държавата си е на мястото " и няма учредения за безпокойствие.

Кирил Войнов, заместник-.председател на Държавната организация за метрологичен и механически надзор: Хората могат да спят умерено с Божията помощ.

Според него казусът с язовирите е при тези, които са общинска благосъстоятелност, защото част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушавания са формирани на кметове.

Кирил Войнов, заместник-.председател на Държавната организация за метрологичен и механически надзор: Компромис няма да вършим с никого до момента в който аз съм тук.

Войнов разяснява скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, което наводни голям брой къщи и градини. Според него на мястото е паднал доста натоварен дъжд за малко време. Преливникът на язовира не е могъл да я поеме и е почнал да прелива през короната на язовирната стена, което е провокирало разрушаването.

Язовирът е бил тестван за финален път от държавната организация през февруари 2018 година и по проект е трябвало да бъде инспектиран още веднъж идната седмица. Това ще бъде направено макар случая.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР