680 млн. лв. ще бъдат вложени в образователната инфраструктура по

...
680 млн. лв. ще бъдат вложени в образователната инфраструктура по
Коментари Харесай

Влагат 680 млн. лв. в модернизиране на образователната инфраструктура

680 млн. лева ще бъдат вложени в просветителната инфраструктура по Плана за възобновяване и резистентност . Важна роля в реализацията на тези вложения ще играят общините. Това стана ясно на среща сред управленията на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), оповестиха от МОН.

Средствата ще се отпускат за изцяло възобновяване детски градини и учебни заведения . То включва главен ремонт, реорганизация, възобновяване, продължение, надстрояване, съоръжение и обзавеждане. Допустими за финансиране ще бъдат също ограничения за енергийна успеваемост на образователните здания, а също по този начин планиране, строителство и въвеждане в употреба и издаване на позволение за прилагане.

Ще бъдат осъвременени минимум 57 детски градини и 83 учебни заведения . Двадесет и четири от тях ще са професионални гимназии, които ще се трансфорат в центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование. За тази цел са планувани 422,1 млн. лева
 Гълъб Донев: България внася Плана за възобновяване и резистентност на 15 октомври
Гълъб Донев: България внася Плана за възобновяване и резистентност на 15 октомври

Човекът би трябвало да бъде подложен в центъра на всички политики, уверен той

Освен това ще бъдат построени не по-малко
Абитуриентски мъжки костюми
от осем нови детски градини и осем учебни заведения, като за това са нужни 79,2 млн. лева
Почти 150 млн. лева са отделени за обновяването на най-малко 23 общежития. Други близо 13 млн. лева ще се вложат в построяването на минимум три студентски кампуса.

Средствата ще бъдат предоставени безплатно , без да се изисква съфинансиране от страна на техния адресат. Дейностите за възобновяване на просветителната инфраструктура ще се реализират в композиция с работата за създаване на учебна STEM среда, за която настрана са планувани повече от 576 млн. лева

" Бихме желали да влагаме в доста повече просветителни институции.

Преценихме обаче, че поради огромната инфлация в границите на към този момент закрепения бюджет е належащо да повишим с 30% допустимите разноски за строително-монтажни действия за едно учебно заведение или детска градина. Това ще подсигурява, че ще има компании, които са подготвени да изпълнят тези планове ", изясни заместник-министърът на образованието и науката Ваня Стойнева на срещата с НСОРБ.

Готови са базовите критерии за асортимент на претендентите за рационализация. " Все още обмисляме дали да бъдат включени единствено към този момент подготвени планове или и такива градини и учебни заведения, които занапред ще

създават оферти ", посочи зам.-министър Стойнева. Тя предложи МОН и сдружението на общините дружно да обсъдят окончателните условия за допустимост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg