680 млн. лв. ще бъдат вложени в образователната инфраструктура по

...
680 млн. лв. ще бъдат вложени в образователната инфраструктура по
Коментари Харесай

МОН: Образователната инфраструктура ще се модернизира с 680 млн. лв.

680 млн. лева ще бъдат вложени в просветителната инфраструктура по Плана за възобновяване и резистентност. Важна роля в реализацията на тези вложения ще играят общините. Това стана ясно на среща сред управленията на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) през днешния ден.

Средствата ще се отпускат за изцяло възобновяване детски градини и учебни заведения. То включва главен ремонт, реорганизация, възобновяване, продължение, надстрояване, съоръжение и обзавеждане. Допустими за финансиране ще бъдат също ограничения за енергийна успеваемост на образователните здания, а също по този начин планиране, строителство и въвеждане в употреба и издаване на позволение за прилагане.

Ще бъдат осъвременени минимум 57 детски градини и 83 учебни заведения. Двадесет и четири от тях ще са професионални гимназии, които ще се трансфорат в центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование. За тази цел са планувани 422,1 млн. лева

Освен това ще бъдат построени не по-малко от осем нови детски градини и осем учебни заведения, като за това са нужни 79,2 млн. лева Почти 150 млн. лева са отделени за обновяването на най-малко 23 общежития. Други близо 13 млн. лева ще се вложат в построяването на минимум три студентски кампуса.

Средствата ще бъдат предоставени безплатно, без да се изисква съфинансиране от страна на техния адресат. Дейностите за възобновяване на просветителната инфраструктура ще се реализират в композиция с работата за създаване на учебна STEM среда, за която настрана са планувани повече от 576 млн. лева

„ Бихме желали да влагаме в доста повече просветителни институции. Преценихме обаче, че поради огромната инфлация в границите на към този момент закрепения бюджет е належащо да повишим с 30% допустимите разноски за строително-монтажни действия за едно учебно заведение или детска градина. Това ще подсигурява, че ще има компании, които са подготвени да изпълнят тези планове “, изясни заместник-министърът на образованието и науката Ваня Стойнева на срещата с НСОРБ.

Готови са базовите критерии за асортимент на претендентите за рационализация. „ Все още обмисляме дали да бъдат включени единствено към този момент подготвени планове или и такива градини и учебни заведения, които занапред ще създават оферти “, посочи зам.-министър Стойнева. Тя предложи МОН и сдружението на общините дружно да обсъдят окончателните условия за допустимост.

Ролята на общините при осъществяването на плануваните вложения е основна, се разбра още в хода на диалога сред МОН и НСОРБ. Те могат да аплайват за възобновяване и/или градеж на нови просветителни институции, както и за създаване и съоръжение на STEM среда в общинските учебни заведения. НСОРБ може да се включи интензивно в този развой, като през второто тримесечие на 2022 година провежда серия от работни срещи с кметове и специалисти от общините. Целта е да се подкрепят общинските администрации в подготовката на планови оферти, които да дават отговор на изискванията за финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР