66 милиона лева достигнаха капиталовите инвестиции в пивоварния бранш у

...
66 милиона лева достигнаха капиталовите инвестиции в пивоварния бранш у
Коментари Харесай

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 милиона лева приходи за бюджета

66 милиона лв. доближиха финансовите вложения в пивоварния отрасъл у нас за 2022 година Това е рекордно число. Повечето от тях са за зелени нововъведения, регистрират от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в отчета си за миналата година.

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 млн. лв. доходи за националния бюджет. В доклада на Агенция " Митници " за 2022 година, е посочено, че постъпленията от данък за бира имат растеж от 3.4%, по отношение на събраните доходи през 2021 година. Добавената стойност на промишлеността се пресмята на 540 млн. лв..

И през 2022 година секторът е със сериозен принос за стопанската система на страната. Пивоварната индустрия продължава да обезпечава работна претовареност за близо 25 000 души . От тях 2150 - или 9%, са непосредствено работещите в бирените компании, 32% са във веригата на доставките и 59% в търговията, заведенията и туризма. Средният застрахователен приход на заетите в икономическа активност,,Производство на питие и малц " е повишен с над 20% по отношение на 2021 година
 На осмо място сме в Европейски Съюз по консумация на бира, само че по произвеждане сме малко по-назад
На осмо място сме в Европейски Съюз по консумация на бира, само че по произвеждане сме малко по-назад

Пазарът на бира в България генерира близо 530 милиона лв. добавена стойност

За бирените компании са приоритет са вложенията във възобновимите енергийни източници като слънчеви панели и създаване на фотоволтаични паркове, индустриално и логистично смарт съоръжение с висок коефициент на икономисване и оползотворяване на ресурсите.

Членуващите в СПБ седем бирени компании общо създават 99% от пивото в страната. Това значи, че съвсем всяка изпита у нас бира е дело на българските пивовари.

През 2022 година продажбите на питие у нас доближиха 5 230 000 хектолитра. От тези количества делът на продажбите в стъклени бутилки е 21 на 100, в РЕТ бутилки - 50%, в кенове - 25% и в кегове - 4%. Традиционно лагер бирата вид Pils е с най-голям пазарен дял от 93-95 на 100. У нас в индустриалното портфолио годишно има динамичност, като през предходната година в страната към този момент се създават над 200 разнообразни марки и асортимента бира. От тях през 2022 година членовете на СПБ са пуснали на пазара близо 30 нови продуктови оферти, което не се е случвало през последните 10 години.

Всички пивоварни компании, които са създали инвестиции в нововъведения за усъвършенстване на ръководството и потреблението на ресурсите, покачват продуктивността на труда, имат по-добро показване на пазара и реализират по-висока известност.

Продължава разширението на сегмента на премиалните бири - най-много в столицата и огромните градове. За поредна година от ден на ден нараства потреблението на безалкохолните бири - тренд, присъщ за всички европейски страни. Тази наклонност се обуславя от устрема към деен и здравословен метод на живот, изключително измежду по-младите консуматори на възраст 18-30 години. Те все по-често избират питиета с по-ниско или нулево наличие на алкохол, тъй като им носят ободряване на всички места и когато и да е. По данни на Съюза на пивоварите през 2022 година в България са изпити 5 570 000 литра безалкохолна бира.

Според маркетингови проучвания при избора на българския фен на пивото, най-важни са усетът и ароматът на напитката, стилът бира, а едвам по-късно се подреждат цената и марката. Пивоварите напомнят още, че съгласно регулярните Омнибус изследвания на организация ИПСОС, през предходната година бирата задържа позициите си на най-често употребявана и желана напитка у нас след минералните води. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР