62.18 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19

...
62.18 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19
Коментари Харесай

COVID картата на България: Заболеваемостта в страната расте 

62.18 на 100 хиляди души доближи двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/.

Продължава наклонността за повишаване на този индикатор , само че към момента единствено София е в жълтата зона с над 100 на 100 хиляди инфектирани за 14 дни. Останалите области за момента са в зелено

Цяла България е в нулевия светлосин стадий и  в картата на епидемиологичната конюнктура по райони. Очаква се обстановката да се задържи постоянна. 

Картата на епидемиологичната конюнктура  разделя страната на пет района , като във всеки от тях се следи развиването на пандемията. Сред един от факторите са установяване на стадия, в който се намира даден район, е заетостта на интензивните кревати за заболели с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 точно заетостта на интензивните и леглата за лекуване на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е измежду факторите за налагане на противоепидемични ограничения. Друг фактор, който здравните управляващи наблюдават, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите стадия , по които се ползват Коронавирус ограниченията са написани в Плана за справяне с COVID-19

Първи стадий - Няма да се вкарват спомагателни ограничавания, само че ще бъде засилен контролът по съблюдаване на към този момент съществуващите противоепидемични ограничения – носене на маски, обезпечаване на физическа отдалеченост, зелен документ и тестване в учебно заведение. Предвижда се още разширение на обсега на обектите и дейностите, по отношение на които са въведени Коронавирус ограничения и надзор върху спазването им. Преустановяват се и учебните екскурзии. 

Втори стадий - Предвижда се наблюдаване по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и при нужда, след експертно разискване, ще бъдат подхванати дейности за промени. В просветителната система ще се преустановят заниманията по ползи, като се изключи тези, в границите на целодневната организация на образованието, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя потенциал, дружно с условието за зелен документ. В учебните заведения ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят единствено магазините за хранителни артикули, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските компании, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към образование от разстояние в електронна среда, като се изключи учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

може да се следи и разпространяването на COVID-19 в действително време. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР