61 644 са регистрираните безработни от началото на извънредното положение

...
61 644 са регистрираните безработни от началото на извънредното положение
Коментари Харесай

61 644 безработни от началото на кризата

61 644 са записаните безработни от началото на изключителното състояние досега. Това разгласи на брифинг общественият министър Деница Сачева. В това число се включват и българи, завърнали се от чужбина - 745. Близо 10 000 души са си намерили работа по време на рецесията.

Над 103 000 заявки са обработили за това време чиновниците на бюрата по труда, в това число и документи, които не са за безработица. Средно дневно към 4000 души се обслужват в бюрата по труда. Полицаи ще бъдат изпратени там да оказват помощ за запазване на реда.

Това са се договорили Сачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Натоварването в действителност е изключително, уточни общественият министър.

Тя прикани който може, да подава документи по електронен път. Под 3% от потребителите на обществени услуги обаче употребяват интернет. Безработните, регистрирани в бюрата по труда, ще могат да работят в селското стопанство и в това време ще продължат да получават компенсацията си за безработица.

Социалното министерство стартира раздаването на храни на 40 000 души в цялата страна. Вече то е в ход във Варна, Добрич и Стара Загора. 23 общини са дали заявки по схемата за топъл обяд. 39 общини са подали претенции за патронажна грижа за над 6000 души. Това са нови общини, отвън тези, в които услугата е в действие, разясни Деница Сачева.

Допълнителни хонорари ще получат обществените служащи, които са на първа линия. Няма отлив на чиновници от бюрата по труда, регистрира общественият министър. Имало единични случаи - към три в цялата страна. Около 6100 души от обществената система работят на първа линия, стана ясно още от думите на министъра. Още не е ясно какъв брой от горната страна върху заплатите ще получат чиновниците.

По мярката 60/40 има подадени заявки най-много от ресторантьорския отрасъл, производството на мебели, заведения за бързо хранене. На въпрос обвързван с продължаващото неодобрение от страна на бизнеса, Деница Сачева съобщи, че първо, е предходна единствено една седмица от стартирането на мярката и второ, Министерският съвет извършва буквално гласуваното от Народното събрание. Освен това мярката е ориентирана към опазване на заетостта, към служащите и няма за цел да дава пари на бизнеса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР