6 партии прескачат прага за влизане в следващото Народно събрание,

...
6 партии прескачат прага за влизане в следващото Народно събрание,
Коментари Харесай

ГЕРБ води с 6,8% пред ПП, а ДПС бие БСП с 2,4%: Маркет линкс

6 партии прескачат прага за влизане в идващото Народно заседание, демонстрира новото национално изследване на " Маркет ЛИНКС ", финансирано и осъществено взаимно от bTV и организацията.

Първи са от ГЕРБ-СДС с 23,7%. Разликата с вторите – " Продължаваме промяната " (16,9%), е повече от 6 пункта. Следват Движение за права и свободи с дял от 12,3%. Българска социалистическа партия събира 9,9% от гласуващите, като би трябвало да се има поради, че Маркет ЛИНКС традиционно  завишава с 2-3% за партията, а от време на време и с повече - 5%, " Възраждане " е на 5-та позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент, е " Демократична България " с резултат 7,8%.

Това са процентите измежду деклариралите, че ще гласоподават. Спрямо всички, взели участие в анкетата, подредбата, както и приблизителната разлика сред първите две обединения, се резервират съвсем без смяна.

Според проучването под 4-процентната преграда остават " ИТН " на Слави Трифонов – с 3,9%, " Български напредък " на Стефан Янев – с 2,5%, " Изправи се БГ " на Мая Манолова – също с 2,5%. В взаимозависимост от изборната интензивност, то и те имат капацитет да влязат и Народното събрание да е деветпартиен.

Половината от интервюираните са декларирали, че сигурно ще гласоподават. Други 12% пък изрично няма да вземат участие във вота.

" Анализирайки резултатите от електоралните настройки, има подобие с миналогодишните избори. Сега обстановката е друга. Липсва в обществото предпочитание за търсене на смяна в систематичния модел на ръководство. Не бих споделил, че можем да чакаме изненада в подобен мащаб при " Продължаваме промяната ". Това изясни в предаването " Тази заран " социологът Добромир Живков от " Маркет линкс ".

" Аз понастоящем, наблюдавайки динамичността на развиване, не бих изключил вероятността от 9-партиен парламент. Тези партии са прекомерно покрай границата и това е в границите на статистическите отклонения ", добави той.

" Относно изборната интензивност 50% от интервюираните са декларирали подготвеност да гласоподават на предварителния избор. Но действително може да се чака към изборната интензивност през ноември или юли ", посочи социологът.

Данните са от национално изследване на " Маркет линкс ", финансирано и осъществено взаимно от bTV и организацията. Проведено е измежду 1024 лица над 18 година в страната в интервала 17–23 септември, по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР