6,8% спад на акциите на социалните мрежа Facebook – това

...
6,8% спад на акциите на социалните мрежа Facebook – това
Коментари Харесай

Освен борсовия удар, Facebook може да се забърка в неприятности и с Конгреса

6,8% спад на акциите на обществените мрежа Фейсбук – това е новината от миналото денонощие що се отнася до борсовата картина в международен мащаб. Загубата е от 12,53 $ на акция, като акциите на обществената мрежа падна до 172,56 $.

Причината за срутва са следващите журналистически разкрития по отношение на към този момент не толкоз мистериозната компания за разбор на данни и информация Cambridge Analytica и това, че тя е взела участие в операция на избори в няколко страни.

Вече има и съществени апели за следствие на Фейсбук – най-много дали компанията на Марк Зукърбърг е знаела какво се случва с данните на потребителите ѝ и какви ограничения е взела за сигурността им. " Демократичното малцинство (бел. ред. - в Комисията по въпросите на разузнаването на Конгреса) търси информация по отношение на корист с персонални данни и информация, както и информация къде са складирани въпросните данни, по какъв начин са употребявани и дали трети страни са имали достъп до тях, в това число субекти от Русия ", написа в публично изказване, публикувано от офиса на конгресмена-демократ Адам Шиф.

Кои са Cambridge Analytica?

Компанията за разбор на данни влезе още веднъж в центъра на вниманието поради следствие на Channel 4. Със скрита камера публицист на малкия екран документира по какъв начин висши чиновници на компанията оферират благоприятни условия за манипулиране на изборите в Шри Ланка.

90% от Cambridge Analytica се държат от американския милиардер Робърт Мърсър . Той е най-големият донор за кандидат-президентската акция на Тръмп .

Cambridge Analytica беше посочена като главен състезател в акцията на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. След като Тръмп влезе в Белия дом, Cambridge Analytica завоюва няколко преференциални контракта с Пентагона и Държавния департамент. Единият контракт е за правене на психически профили на млади мъже със податливост да се причислят към " Ислямска страна ".

В своя обява The New York Times заяви, че английската компания е съумяла да събере персоналните данни на повече от 50 млн. консуматори на обществената мрежа Фейсбук, с цел да създаде логаритъм за разбор на политическите желания на гласоподавателите .

В следствие на The Guardian се разкриват детайлности какво съставлява този логаритъм. Става дума за неповторима тактика - поведенческо микротаргетиране, като към този момент мнозина специалисти считат, че тя е употребена както в акцията за Brexit, по този начин и в акцията за Тръмп. По създание тактиката съставлява следното – събиране на необятна база данни за милиони и милиони консуматори на Фейсбук от две свързани компании за разбор на информация ( AggregateIQ и Cambridge Analytica ), които са работили по предизборните акции за излизане на Англия от Европейски Съюз и тази на Доналд Тръмп за Белия дом. Събирането на данни е ставало посредством анкети, в които са взели участие хора с профили във Фейсбук и на които се е плащало за присъединяване. Едно от изискванията за присъединяване обаче е било те да дадат достъп до своите профили в обществената мрежа. А оттова насетне за уредниците на анкетата е било задоволително елементарно да събират данни и за приятелите на съответните участници.

След това невероятният по своя размер масив от информация се употребява, с цел да бъдат убеждавани евентуални гласоподаватели да гласоподават или да не гласоподават в поддръжка на Brexit и на Тръмп. Това става посредством военни способи за психическо влияние – първо се прави подобаващ профил на задачата т.е. гласоподавателя, като се регистрират неговите ползи и пристрастености в доста необятна палитра. След това се прави оценка до каква степен той може да бъде повлиян да вземе решение на съответните избори в поддръжка на съответна платформа . И най-после потребителят бива " нападнат " онлайн – посредством подобаващи образни и текстови известия т.е. такива, на които по-лесно би повярвал поради убежденията си. Конкретен образец – онлайн данните за даден гласоподавател сочат, че той има афинитет по тематиката " национализъм ". Тогава той бива " облъчван " с изображения и информация на мигранти, които " наводняват " неговата татковина - даже това да не е тъкмо обективната истина. Всеки ден, неведнъж и строго самостоятелно. Така се покачва вероятността съответният гласоподавател да откликне на съответното политическо обръщение.

Според представители на Фейсбук през 2015 година професорът по логика на психиката от университета в Кеймбридж Александър Коган, благодарение на основано от него приложение за платформата на Фейсбук, е предал на Cambridge Analytica солиден размер персонални данни на консуматори на Фейсбук. Същата година обществената мрежа блокирала приложението и поискала от Коган и английската компания да отстрани данните. Преди няколко дни обаче във Фейсбук открили, че не цялата информация е била отстранена тогава. Във връзка с това акаунтът на Cambridge Analytica е блокиран.

Вчера, 19 март Европейският парламент разгласи, че има намерение да организира следствие по отношение на информацията за потреблението на персоналните данни на консуматори на обществената мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правораздаването, правата на потребителите и общественото тъждество Вера Йоурова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното държавно управление идната седмица, когато ще е на посещаване в Съединени американски щати.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР