6 036 ученици от 172 гимназии развиваха своите професионални умения

...
6 036 ученици от 172 гимназии развиваха своите професионални умения
Коментари Харесай

Над 6000 ученици развиваха умения в реална работна среда

6 036 възпитаници от 172 гимназии развиваха своите професионални умения в действителна работна среда във компании и предприятия в цялата страна. 1295 от тях получиха на практика опит в предпочитани за стопанската система посоки като машиностроенето, строителството, електрониката, енергетиката, транспортните услуги и други

Те се включиха в първия стадий на плана на Министерството на образованието и науката „ Ученически практики - 2 “, който стартира през август 2021 година и завърши на 15 септември 2022 година До края на този месец се одобряват заявки за кандидатстване и за втория стадий на плана, който продължава до края на 2023 година За всички възпитаници, минали сполучливо практическото образование, се изплаща еднократна стипендия в размер на 372 лв..

„ Ученически практики - 2 “ дава опция на възпитаници от професионални гимназии или учебни заведения с паралелки за професионална подготовка, навършили 16 години, да вземат участие в на практика образования в действителна работна конюнктура под управлението и контрола на ментор от съответната компания и на наблюдаващ преподавател. По плана се основават и учебно-тренировъчни компании, в които гимназистите развиват предприемачески умения.

Едно от учебните заведения, които се включиха сполучливо в първия стадий, е Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и превоз „ Христо Ботев “ в Шумен. 22-ма възпитаници от гимназията бяха разпределени в 16 компании, множеството от които в транспортния бранш. Ученичка от компетентност „ Приложно програмиране “ имаше опция да придобие професионални умения в IT отдела на огромна компания за металообработване в региона.

Сред отличниците по плана е и Неврокопската професионална гимназия „ Димитър Талев “ в Гоце Делчев. 117 нейни възпитаници от XI и XII клас участваха сполучливо в практики във компании от региона на туризма, производството на облекло, компютърни мрежи и технологии и други Това са основни за района браншове, в които се търсят фрагменти. Отделно 80 възпитаници от първи гимназиален стадий участваха в другия модул на програмата – работа в учебно-тренировъчни компании. „ Запознаваха се с съществени неща за това по какъв начин да си развиват бизнеса оттук насетне. Бяха доста заинтригувани и обявиха предпочитание да се развиват спомагателни клубове в учебното заведение, в които да не престават тези занимания и след края на програмата “, показа шефът на учебното заведение Елена Иванова.

Сред учебните заведения с над 100 практиканти по плана са още Националната търговско-банкова гимназия в София, Професионалната гимназия по стопанска система в Кърджали и Професионалната гимназия „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Петрич.

Предвижда се до приключването на плана в него да се включат 300 учебни заведения. Стаж в действителна работна среда се възнамерява да имат общо 11 649 възпитаници, от които 2 523 в предпочитани за стопанската система посоки.

Общата стойност на плана е 10 533 013 лв.. Дейностите се финансират по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (ОП НОИР) 2014-2020 година “ Целта е както да се подобрят практическите умения на учениците, по този начин и да се ускори партньорството сред учебните заведения и работодателите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР