5G технологиите дават тласък на пазарни сегменти като свързаните автомобили

...
Коментари Харесай

Qualcomm с големи амбиции на автомобилниия и IoT пазар


5G технологиите дават подтик на пазарни сегменти като обвързваните коли и интернет на нещата
(снимка: CC0 Public Domain)

Qualcomm от дълго време е измежду водачите по доходи от радиочестотни фронтенд устройства (RFFE), само че в този момент американската компания възнамерява да разшири модулите си към по-широк набор от устройства с стартирането на артикули, които поддържат Bluetooth, Wi-Fi 6E и идващото потомство общоприет Wi-Fi 7.

Във всяко мобилно устройство RFFE е всъщност пътечката сред антената и клетъчния модем посредством приемо-предавателното устройство. Qualcomm е доставчикът, достигнал челно място по доходи от такива RFFE устройства, съобщи в брифинг с медии и анализатори Кристиан Блок, старши вицепрезидент и общоприет управител по RFFE в Qualcomm Германия. Сега задачата на компанията е да се трансформира в водач в автомобилния и IoT пазар (включително промишлен IoT и потребителски IoT).

Прогноза за свързани коли

Блок предвижда, че до 2024 година 70% от всички транспортни средства ще бъдат свързани. По-широкият напредък на IoT ще бъде тласкан от възприемането на 5G, безжичните таблети и компютри, XR устройствата, възхода на Wi-Fi 7 технологията.

Очакванията са за 12% междинен годишен ритъм на напредък в бизнеса с RFFE в интервала от 2021 до 2024 година Приходите ще се усилват от 17 милиарда щатски $ при започване на посочения интервал до 24 милиарда $ в края му, означи Блок.

5G тласка пазара на RFFE

Qualcomm твърди, че новите му Wi-Fi RFFE модули сплотяват всички основни съставни елементи, които са нужни сред Wi-Fi чипа и антените за увеличаване и адаптиране на сигнали за оптимално безжично предаване. OEM производителите ще употребяват тези модули за създаване на потребителски Wi-Fi устройства.

Анализаторът на безжичната промишленост Джеф Каган съобщи пред Mobile World Live, че конкуренцията сред доставчиците на RFFE се форсира, защото 5G продължава да се възприема навсякъде. Конкуренцията на Qualcomm включва Samsung, MediaTek, Skyworks, Qorvo, Broadcom, Murata и Avago. Като цяло това са дребен брой снабдители, съгласно Каган. В сходна конюнктура е обикновено някои да се задълбочават повече от други.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР