5G мрежите не са опасност за самолетите, смятат в Европа,

...
5G мрежите не са опасност за самолетите, смятат в Европа,
Коментари Харесай


5G мрежите не са опасност за самолетите,


5G мрежите не са заплаха за самолетите, считат в Европа, само че не по този начин мислят в Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската организация за авиационна сигурност (EASA) съобщи, че нейните експерти не могат да потвърдят опасност от 5G оборудването за самолетните системи. На същото мнение е и английският регулатор CAA, съгласно който няма доказани случаи на разстройства на авиационното съоръжение от 5G мрежи. В същото време Министерството на Съединени американски щати продължава да показва угриженост от новото потомство връзки.

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) неведнъж е заявявала, че операторското 5G съоръжение може да съставлява опасност за системите, конфигурирани на самолетите, и на първо място за радиовисотомерите.

В тази връзка американските оператори трябваше да отсрочат стартирането в употреба на мрежи от пето потомство в сантиметровия диапазон (C-Band). В Съединени американски щати се пробват да решат казуса с напъните както на операторите, по този начин и на съответните ведомства.

В Обединеното кралство обаче към този момент не се следят проблеми. В края на годината CCA съобщи, че въз основа на резултатите от взаимоотношението с други национални регулатори не е открит нито един казус, при който 5G оборудването би създавало разстройства в работата на авиационни системи. В същото време организацията внимателно уточни: „ Работата в предишното не е гаранция за бъдещи сюжети ”.

Радиовисотомери, за които 5G оборудването може да съставлява опасност, съгласно FAA, работят в честотния диапазон 4,2-4,4 GHz, отбелязва. В същото време честоти от 3,7–3,98 GHz бяха разпределени за сантиметровия обсег на 5G мрежите в Съединените щати и 3,4–3,8 GHz в Европа.
още по темата
Европейската организация също излезе с изказване, сходно на английското в края на предходната година, в което се показва: „ EASA не съумя да открие съществуването на рискови условия ”.

Но FAA към момента има най-малко две неща, за които да се тревожи, съгласно анализатора Бил Рей от Gartner. В Съединени американски щати оборудването за камери работи с по-висока мощ, в сравнение с в Европа (1585W против 631W). Освен това към момента никой не знае сигурно какъв брой ефикасни са на процедура честотните филтри на радиовисотомерите, предизвестява анализаторът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР