5G FWA има потенциала да предлага високи скорости на пренос

...
5G FWA има потенциала да предлага високи скорости на пренос
Коментари Харесай

5G мрежите навлизат в етапа на зрялост


5G FWA има капацитета да предлага високи скорости на транспорт на данни и да конкурира оптичните нишки до дома (снимка: CC0 Public Domain)

Комуникационната промишленост навлиза във етапа на зрялост на 5G технологията. Разгръщането на 5G закрепен безжичен достъп (FWA) притегля все по-голям интерес както измежду доставчиците на услуги, по този начин и измежду организационните и самостоятелните консуматори – дотолкоз, че ABI Research предвижда съществуването на 72 милиона 5G FWA абонамента до 2027 година Те ще съставляват 35% от общия FWA пазар. Прогнозата съответствува с оценката на друга анализаторска компания, която наскоро предвижда, че 5G FWA може да генерира доходи от 24 милиарда $ до 2027 година

По-високите скорости и неограничените цени за данни ще подтикват навлизането на 5G закрепен безжичен достъп (FWA) през идващите пет години, съгласно прогнозата. Все отново анализаторската компания обръща внимание на операторите, че има риск да се сблъскат с провокации във връзка с потенциала на мрежите си заради бързото повишаване на броя на клиентите.

QoS

Като цяло отчетът на ABI отбелязва, че 5G закрепеният безжичен достъп ще разреши на операторите на мобилни мрежи да изготвят оферти за качество на услугата (QoS) с по-високи скорости и неограничени данни. Това ще сътвори засилено търсене за 5G FWA. Така абонатната база за тази технология ще продължи да се усилва през идващите няколко години.

5G FWA vs широколантови кабелни връзки

Въпреки че LTE FWA услугите към този момент са необятно публикувани в международен мащаб, те постоянно не могат да обезпечат нужната скорост, с цел да се конкурират с кабелните широколентови връзки. 5G FWA обаче има всички изгледи да може да предлага високи скорости на транспорт на данни, конкурирайки се директно с опциите на оптичните нишки. А това прави технологията конкурентна опция на кабелните широколентови решения.
още по темата
„ FWA е един от дребното образци за приложения, които употребяват 5G mMIMO в цялостната им степен, при което месечното ползване може да доближи до 1TB на клиент, сподели Фей Лиу, секторен анализатор за 5G и мобилна мрежова инфраструктура в ABI Research. „ Очаква се доста мобилни оператори, които към този момент пуснаха 5G мрежи, да предложат услуги за закрепен безжичен достъп, стимулирайки растежа на пазара на 5G FWA “.

Подобно е визията и на Juniper. Техният анализатор Елиша Судлоу-Пули означи, че изгодите от FWA към този момент са „ сравними с услугите, основани на оптични нишки “, и че операторите имат „ опция да генерират доходи от абонаменти за широколентов достъп непосредствено до крайните консуматори, предоставяйки решения от типа „ последна миля “ на база съществуващата 5G инфраструктура “.

Региони-пионери

Не е изненадващо, че Северна Америка, Западна Европа и Азиатско-тихоокеанския район са настоящите водачи, когато става дума за внедряване на 5G FWA. Но наред с това отчетът откри, че както развитите, по този начин и нововъзникващите пазари могат да се възползват от удобствата на 5G FWA.

Отбелязва се, че в Северна Америка и Западна Европа мобилните оператори разчитат на 5G FWA, с цел да се конкурират с широколентовите DSL услуги, а огромните американски оператори виждат голяма опция у 5G FWA, защото две трети от домашните им клиенти живеят в градските и крайградските региони и са недоволни от сегашните си кабелни интернет-връзки. Що се отнася до Западна Европа, отчетът акцентира, че в доста страни мобилните оператори към този момент покриват над 90% от популацията с 5G.

Предизвикателства и благоприятни условия за операторите

В дълготраен проект операторите на мобилни мрежи би трябвало да стартират да ползват техники за изкуствен интелект (AI) като машинно образование (ML), с цел да оценят своите мрежови запаси, мрежов потенциал и набор, с цел да са в положение да обезпечат постоянен напредък на 5G FWA, уточни Лиу. „ Когато услугата 5G FWA стартира да основава усложнения за мрежовия им потенциал, на тези оператори може да се наложи да внедрят mmWave решения, с цел да подсигуряват качеството на своите FWA услуги и задоволителен общ мрежов потенциал. “
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР