579 абсолвенти на Медицинския факултет към Медицински университет-София положиха Хипократовата

...
579 абсолвенти на Медицинския факултет към Медицински университет-София положиха Хипократовата
Коментари Харесай

579 абсолвенти от Медицинския университет в София положиха Хипократова клетва

579 абитуриенти на Медицинския факултет към Медицински университет-София поставиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си на тържествена гала през днешния ден.

" Младото потомство медици имат опцията да бъдат дейни участници в трансформацията на здравния модел у нас – да генерират смяната и приспособяват високотехнологична инсталация към нашите условия, да разпростират водеща изследователска и научна активност в интерес на цялото ни общество ", съобщи президентът Румен Радев в приветствието си към новозавършилите лекари.

„ Не се колебая във вашата упоритост, отговорност и триумф, тъй като познавам силата на клетвата – малко са специалностите, които са обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора “, съобщи президентът и уточни, че церемонията е освен обред, а отговорност към бъдещето на България.

„ Без мощно опазване на здравето ние не можем да си сложим и да осъществим нито една амбициозна национална цел “, добави Румен Радев.



Президентът съобщи, че е налице упоритостта за смяна на здравния модел у нас, като означи плануваните средства и плановете, създадени в Плана за възобновяване и резистентност, който беше осъществен и модернизиран в забележителна степен от служебното държавно управление.

По думите на Румен Радев, проектът цели оптималната досегаемост на здравните грижи, внедряване на модерни технологии и професионална реализация на младите лекари в България.

Проектите плануват основаване на незабавна помощ по въздуха (HEMS), създаване и съоръжение на районни центрове, в които да се предотврати инвалидизация на нормализираните пациенти, създаване на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, цифрова платформа за диагностика, Национален център за лъчелечение с протонна терапия.

Държавният глава заяви, че със съдействието на Експертния съвет към благотворителната самодейност „ Българската Коледа “ президентската институция ще създаде и предложи на Министерството на здравеопазването абстрактен план за основаване на Национален детски рехабилитационен център при построяването на детска болница.
В приветствието си президентът уточни, че пандемията от COVID-19 е разкрила доста проблеми в българското опазване на здравето и ясно е посочила, че в обществото има консенсус за нуждата от дълбока промяна на модела.



„ Върна в голяма степен престижа и уважението към българския доктор, само че се сложиха и доста въпроси по какъв начин да бъде осъществена трансформацията “, съобщи Румен Радев.
Президентът посочи лидерската роля и триумфа на Медицинския университет-София в образованието на младите медици.

„ Университетът освен съумява да съхранява богатите обичаи, само че и по най-хубавия метод да ги съчетава с нови перспективни форми и способи на образование, разпростира мощни проучвателен стратегии, притегля студенти от целия свят “, съобщи президентът.

На тържествената гала участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР