57-годишен мъж от Своге почина след ухапване от плъх. Човекът

...
57-годишен мъж от Своге почина след ухапване от плъх. Човекът
Коментари Харесай

Страшна болест: Плъх ухапа мъж от Своге и той умря за броени дни

57-годишен мъж от Своге умря след захапване от плъх. Човекът е бил инфектиран с лептоспироза, доказана лабораторно. Той е признат в интензивно поделение на УМБАЛ „ Св. Анна “ в София в тежко общо здравословно положение.

Заболява към 2 седмици преди хоспитализацията с тахикардия, зной и иктер (пожълтяване). Двукратно е обслужван от филиал на Спешна здравна помощ, само че е отказал хоспитализация против автограф.

Пред медиците мъжът е съобщил за захапване от плъх и нараснала заселеност от гризачи в друга фамилна къща, която посещавал. Въпреки извършените в цялостен размер реанимационни дейности болният е умрял, оповестиха от Министерство на здравеопазването, представени от Trafficnews.bg.

За случая е осведомена Областна дирекция по сигурност на храните – София област за предприемане на ограничения. Информиран е и кметът на Своге за осъществяване на канална дератизация в региона на огнището.

По данни на министреството от началото на годината в страната са регистрирани 3 случая на лептоспироза.

Лептоспирозата е зооноза. Източник на инфекцията са селскостопанските и домашните животни, синантропните гризачи – сив и черен плъх и домашните мишки, от дивите животни – най-вече гризачите.

Най-често човек се заразява при контакт с заболели от лептоспироза животни, при изразходване на вода и хранителни артикули, нечисти с урина от заболели животни или заразоносители.

За профилактика с изключение на съблюдаване на персонална хигиена, вярно предпазване на хранителни артикули на недостъпно място за гризачи, се предлага осъществяване на систематичен надзор върху числеността на плъховете и при нужда - осъществяване на дератизация, поучават от министерството.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР