556 872 283 лв., плюс 136 млн. лв. лихви.Това стои

...
556 872 283 лв., плюс 136 млн. лв. лихви.Това стои
Коментари Харесай

Историята зад задържането на Борисов - история за 556 872 283 лв.

556 872 283 лева, плюс 136 млн. лева лихви.

Това стои зад историята със задържането на някогашния министър председател - водача на ГЕРБ Бойко Борисов, един от неговите министри на финансите - Владислав Горанов, на пиарката на партията Севделина Арнаудова и на обиска в дома на някогашната председателка на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ).

Историята е остаряла, като страната към момента не може да си възвърне пропуснатите от хазартното облагане на игрите на Васил Божков средства, а прокуратурата в никакъв случай не разгласи до каква степен са стигнали сякаш почналите инспекции.

Днес прокуратурата разгласи, че е получила материали от Министерство на вътрешните работи - че формираното досъдебно произвеждане касае вероятно престъление, осъществено в интервала 2014-2019 година Това е същият интервал, за който Агенцията за държавна финансова ревизия, разгласи през юли предходната година резултата от втората си инспекция, направена в закритата към този момент Държавна комисия по хазарта, а точно: че ДКХ е ощетила бюджета на републиката с 557 млн. лева, прилагайки превратно Закона за хазарта в интервала сред 2014 и 2019 година - в интерес на игрите на Васил Божков.

Огромната част от загубите се отнасят, несъмнено, до фирмите на Божков " Ню Геймс АД, " Национална
лотария " АД, " Еврофутбол " ООД и " Евробет " ООД. Той бе упрекнат, че не е плащал вярно таксите върху своя бизнес, само че инспекциите на АДФИ - и тази, и предходната, демонстрираха, че ДКХ не е защитила държавния интерес. Става дума за обстоятелството, че вместо 15% върху общите доходи от залагания, както повелява член 30 от закона, те са били облагани с 20% върху разликата сред постъпленията и изплатени суми.

Едни братя Найденови и един Валери Симеонов

Всичко стартира с благовидния претекст на ръководството на ГЕРБ и " Обединени патриоти " битка с този недостатък
хазарта, като натовареният със задачата игрите на Божков, заляли цялата страна и националния ефир, да бъдат монополизирани от страната в лицето на спортния тотализатор, бе депутатът от Оперативна програма Валери Симеонов.

Но първоначално бе семейство Найденови, дълготраен състезател на пазара на хазартния бизнес, сътрудник на Божков. Цветомир Найденов излезе с обществено обвиняване - " Националната
лотария " (НЛ) е икономисала на хазната 250 милиона лв. от хазартни такси, тълкувайки закона както й е комфортно. Найденови, които над 25 години си партнираха с Божков в бизнеса, подадоха сигнал в прокуратурата и " за изнудване посредством насила, съпроводено със опасност за ликвидиране или тежка телесна щета ". Това се случи през януари 2020 година

Малко по-рано пък, гостувайки в ефира на бТВ, министърът на финансите тогава Горанов разгласи, че е разпоредил на АДФИ да извърши инспекция в комисията по
хазарта поради сигнал, че е облагодетелствала една от най-големите частни хазартни компании в страната. Става дума за гореописаните 250 милиона лв. и " Националната лотария ".

Седмица по-късно, на 20 декември, Специализирана прокуратура излезе със известие, че стартира инспекции по сигнала на Найденови.

И след две седмици Валери Симеонов внесе плана си за промени в Закона за
хазарта, с който лотарийни игри да могат да се провеждат единствено от държавния Български състезателен тотализатор.

Така започнаха бедите на в следствие " изгнаника " в Дубай Божков, който избяга от страната тъкмо преди да бъде задържан, като обвиняванията му в България последователно набъбваха, с цел да доближат колосалните 18.

" Девойката получи скъпи инструкции "

Вече от Дубай Божков стартира да насочва редица обвинявания към Борисов, Горанов, Менда Стоянова и Арнаудова, потвърждавайки, че е бил изнудван да дава отчисления към черните каси на властта от хазартния си бизнес, като в подмяна ще може да се възползва от малките врати в закона във връзка с облагането със съдействието на председателката на бюджетната комисия. А финансовият министър ще управлява комисията по
хазарта да заверява докладите на бизнеса му. Т.е. да си затварят очите за определената от лотариите на Божков ставка.

По това време Божков популяризира и прословутите си sms-и, писани с лице, озаглавено в телефона му като Vladi Goranov, които трябваше да покажат, че евентуално Владислав Горанов в давал " скъпи инструкции " на ръководителите на ДКХ.
По-късно пък Божков разгласява банкови извлечения - като по негови изказвания е изтеглил на разнообразни траншове общата сума от 67 милиона лв. единствено за три години - сума, която споделя е предал на " Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, посредством посочени от него лица ". Тоест въпросните " отчисления " от изказвания рекет. Така като " посочено " лице бе забъркана и медийната съветничка Арнаудова. Междувременно комисията по
хазарта бе закрита, като тази активност мина към Национална агенция за приходите. Прокуратурата пък викаше посочените от Божков лица на разпити, само че развръзка очевидно към момента няма. А страната продължава да си търси по правосъден ред пропуснатите изгоди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР