5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани и ако се

...
5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани и ако се
Коментари Харесай

Тома Биков: Може да се разследват 5200 приватизационни...

5200 приватизационни покупко-продажби могат да бъдат разследвани и в случай че се открие закононарушение, да се носи наказателна отговорност, разгласи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Минаха много години от по-голяма част от покупко-продажбите, някои от предприятията към този момент не съществуват, а други са препродадени няколко пъти, разяснява той пред bTV предлагането на партията му за промени в Конституцията, с които да отпадне отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията.

„ Предлагаме да се сътвори опция за органите на правосъдната власт, на прокуратурата, да продължат да проверяват сходни покупко-продажби, за които в този момент има давностен период. За някои покупко-продажби отминалостта е изтекла преди 15 години и хората, които са направили закононарушения, към този момент спят спокойно”, добави Биков. Има съмнителни покупко-продажби, сподели той, само че не даде съответни образци.

„ Ние не сме срещу приватизацията по принцип – този инструмент беше извънредно нужен в първите години на прехода, когато държавната благосъстоятелност се трансформираше в частна. Ние обаче организирахме този развой и постепенно, и много мръсно. Генезисът на корупцията е там. През 1991 – 92 година едни хора фактически се разсъниха богати за една вечер и българите не можаха да схванат по какъв начин ", акцентира депутатът от ГЕРБ.

Колегата му Данаил Кирилов, който е ръководител на правната комисия в Народно събрание, посочи пред Българска национална телевизия, че приватизационни покупко-продажби няма да бъдат разваляни, без значение, че ще стартира следствието им със задна дата. По думите му плануваните ремонти ще обгръщат интервала на раздържавяване от 1993 година до края на 2017 година Според Кирилов до момента приватизацията не е разследвана дейно, тъй като съдилищата съзнателно са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си.

" Имало е покупко-продажби, които са били разследвани, имало е даже покупко-продажби, по които са били повдигнати обвинявания от прокуратурата пред Наказателния съд и по тях е предписан финален акт на наказателния съд, за тези случаи не можем да върнем времето обратно. На процедура приватизацията завърши. Към момента са разпродадени безусловно всички държавни и общински сдружения и участия. Останали са двайсетина сдружения, които са включени към забранителния лист на настоящия в този момент приватизационен закон ", сподели още депутатът от ГЕРБ.

Вчера ръководещите обявиха, че чакат поддръжка и от Българска социалистическа партия за тези промени, а самият Кирилов сподели: " Абсолютността на наказването се поддържа от Кант и Хегел, които са учители на Маркс и Енгелс, тъй че сътрудниците от Българска социалистическа партия би трябвало да ни поддържат... ".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък персонално връчи на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предлагането, до момента в който двамата гледаха кино лентата на Елена Йончева за оградата на границата. Нинова обаче съобщи, че няма да му разреши да " опорочи труда на Елена " и ще разяснява през днешния ден тематиката за приватизацията.

За Движение за права и свободи към този момент стана ясно, че са " за ", защото Йордан Цонев разгласи още даже преди ГЕРБ, че ще предизвикват такива промени в Конституцията.

тагове Тома Биков приватизационни покупко-продажби ГЕРБ смяна конституция
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР