52% одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. Според

...
52% одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. Според
Коментари Харесай

73% от българите одобряват въвеждането на извънредното положение

52% утвърждават дейностите на държавното управление в борбата с ковид. Според 70% България не е закъсняла с ограниченията против разпространяването на COVID-19, до момента в който 67% правят оценка, че европейските страни са закъснели. Най-голяма поддръжка от взетите ограничения се регистрира по отношение на затварянето на заведения, заведения за хранене, питейни заведения, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. Това сочат данните от последното изследване на " Тренд ", представено от БГНЕС.
73% от българите показват, че утвърждават въвеждането на изключително състояние поради разпространяването на ковид. 19% от своя страна са на противоположното мнение. Висока оценка получават дейностите на Националния действен щаб, като малко над две трети от българите показват, че се оправя с работата си, а едвам 18% считат, че не се оправя.
Малко повече от половината българи (52%) утвърждават дейностите на държавното управление в борбата с ковид. 33% показват, че не ги утвърждават. Действията на президентската институция се утвърждават от 43%, а 30% не ги утвърждават. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на отрицание към дейностите им е по-висок от каузи на утвърждението - 47% на 35%.
В изследването бяха тествани имената на политици и лица, които са ангажирани интензивно с превъзмогването на рецесията. 66% показват, че имат позитивно отношение към Венцислав Мутафчийски, а 15% имат негативно.
Положителното отношение към Бойко Борисов е 53%, а 34% имат негативно. Към президентът Румен Радев записваме 49% позитивно отношение и 27% негативно.
Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на позитивно отношение по отношение на негативното. Тодор Кантарджиев е надлежно с 39% позитивно отношение и 14% негативно, а Ангел Кунчев с 33% позитивно и 16% негативно. Отчитат относително по-високи равнища на неразпознаваемост към тези лица.
Томислав Дончев е с позитивно отношение от 33% и с негативно 27%. Кирил Ананиев и Владислав Горанов са с по-високи дялове на негативно отношение за сметка на позитивното. Корнелия Нинова е с 51% негативно отношение и със 17% позитивно.
Според 70% България не е закъсняла с ограниченията против разпространяването на COVID-19, до момента в който 67% правят оценка, че за тях европейските страни са закъснели с предприемането на съответни ограничения.
По отношение на ограниченията в България, то 35% показват, че би трябвало да са още по-строги, 39% ги правят оценка като задоволително строги, а едвам 23% са на мнение, че би трябвало да бъдат по-леки. 67% поддържат удължаването на изключителните ограничения. 17% са на противоположното мнение и не поддържат удължаването на периода на изключително състояние, тъй като считат, че не е належащо. 14% считат, че някои ограничения можеха да станат по-леки.
Най-голяма поддръжка по отношение на наложените ограничения се регистрира към „ затварянето на заведения, заведения за хранене, питейни заведения, фитнеси и други места, в които се събират повече хора “. Само 15% не поддържат тази мярка. 59% поддържат затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от противоречивите тематики обвързвана с разхождането в паркове и градинки, то 51% показват, че поддържат тази възбрана, до момента в който 46% не я поддържат. Мерките, които са с по-големи дялове на липса на поддръжка от страна на българските жители са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), възбраната за пътуването с автомобил отвън обитаемото място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски равнища на поддръжка срещат ограниченията „ да се излиза от вкъщи единствено с декларация за причина за излизането “ – едвам 19% поддържат, както и „ да се забрани ходенето на работа за всички “ - 13% поддържат.
На въпроса обвързван със съблюдаване на избраните ограничения против разпространяването на ковид, то данните еднопосочно демонстрират, че хората всеобщо показват, че ги извършват. 92% от българите показват, че мият ръцете си по-често, а 88% заобикалят физически контакт с хора. 86% заобикалят събирането на двама души в едно помещение. 75% употребяват по-често дезинфектанти, а 46% вървят с маска. Близо 53% обаче показват, че не употребяват маски.
Темата с вируса породи доста конспирации, някои от които бяха тествани в проучването. Малко над половината от българите (53%) показват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „ COVID-19 е изкуствено основана болест за фармацевтичните компании да печелят “. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, само че се крие, с цел да се популяризира още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това изказване. На изказванието „ коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип “, то 37% споделят това мнение, до момента в който 41% не са съгласни.
Освен финансовите последствия от пандемията, в изследването бяха тествани и настройките на българите във връзка с психическото и физическото им положение. 47% показват, че множеството време прекарано у дома въздейства негативно на общото им физическо и психическо положение. 30% показват, че това не им въздейства, а едвам 10% показват, че им въздейства позитивно.
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР