5039 проверки са извършени от служителите от държавните горски предприятия

...
5039 проверки са извършени от служителите от държавните горски предприятия
Коментари Харесай

Над 5000 проверки са извършени от служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите

5039 инспекции са осъществени от чиновниците от държавните горски предприятия и Изпълнителна организация по горите за интервала 26.07.2022 – 28.07.2022 година Съставени са 92 акта и 50 констативни протокола.

За този интервал на територията на страната от горски инспектори от районните дирекции по горите са осъществени 2 910 инспекции. Проверени са 230 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 380 обекта за рандеман на дървесина, 1380 транспортни средства, транспортиращи дървесина, над 920 физически лица, ловджия и рибари.

В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча, чиновниците на РДГ са съставили общо 50 констативни протокола и 59 акта за открити административни нарушавания по Закона за горите.

Задържани са над 52 кубика дърва за огрев, 4 моторни транспортни средства, 2 каруци и моторен трион.

Установените нарушавания през интервала са за: рандеман на дървесина без дърветата да са маркирани в основата си с контролна горска марка; неспазване на утвърдените софтуерни проекти за рандеман на дървесина; неточно издаване на транспортни билети от горски служители; превозване и предпазване на немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина; превозване на дървесина с транспортни средства, с нефункциониращи и неснабдени с GPS – устройства; неотговарящи на нормативните условия системи за непрекъснато видеонаблюдение на дървопреработвателни обекти и други.

От чиновници на РДГ Русе е открито, че в гр. Завет е самостоятелен обект, в който се правят действия по постъпване, преправяне и търговия с дървесина, без същият да е регистриран по надлежния ред. На нарушителя е формиран акт и е прекратена активността на обекта до привеждането му в сходство с условията на настоящото горско законодателство.

Акт е формиран от горските инспектори на РДГ София на чиновник в Общинско горско дружество гр. Ихтиман за издадени транспортни билети за превозване на дървесина от обект в общинска горска територия, в който не се реализира рандеман на дървесина.

С различен акт, формиран от чиновници на РДГ София, е открито, че лесовъд, упражняващ лесовъдска процедура, получил разрешително за сеч за рандеман на дървесина от горски територии в Търговско предприятие „ ДГС Ихтиман “, е позволил създаване на извозни пътища и просеки, неотразени в утвърждения софтуерен проект за насаждението.

За построени 15 извозни пътища, неотразени в утвърждения софтуерен проект на обект за рандеман на дървесина, с издадено разрешително за сеч, в землището на с. Черни бряг, чиновници на РДГ Шумен са съставили акт на лицето, получило позволителното за сеч. При взаимни инспекции от чиновници на РДГ София и районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи гр. Самоков са формирани четири акта и са формирани административно-наказателни производства на двамата водачи на транспортните средства за превозване на немаркирани и непридружени с транспортни билети дърва за огрев. Дървата за огрев и колите са арестувани.

При взаимната инспекция чиновниците са открили, че на моторно транспортно средство се товарят нелегално добити дърва за огрев. Автомобилът и 12 пространствени куб. м дървесина са арестувани. От чиновниците на РДГ София са формирани два акта за нарушавания на Закона за горите.

От чиновници на същата Регионална дирекция на територията на общ. Ботевград са арестувани две транспортни средства и 10 кубика дърва за огрев, немаркирани и непридружени с превозен билет.

За посочения интервал от инспекторите на държавните горски предприятия по член 163 от Закона за горите са направили общо 2129 инспекции. Проверени са 918 обекта за рандеман на дървесина, 953 транспортни средства, трима рибари, 16 ловци и 269 други физически лица. В резултат са формирани 31 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите и два акта по Закона за лова и запазване на дивеча. Задържани са 36,16 пространствени кубически метра дърва, три броя моторни транспортни средства и 4 броя моторни триони.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР