50% от обществените поръчки се изготвят от непрофесионалисти, твърдят от

...
50% от обществените поръчки се изготвят от непрофесионалисти, твърдят от
Коментари Харесай

50% от обществените поръчки се изготвят от непрофесионалисти?

50% от публичните поръчки се изготвят от непрофесионалисти, настояват от Камарата на архитектите. Затова те упорстват за открити интернационалните състезания на всички публични поръчки в строителството. Според архитектите новото кръгово кръстовище във Варна е образец за несполучлива социална поръчка. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ще направи инспекция на всички поръчки, които засягат Столичната община.


От Камарата на архитектите в България желаеха Законът за публичните поръчки да бъде изменен, защото е причина за корупция.
арх. Борислав Игнатов, ръководител на КАБ: Обществото се ощетява прекомерно доста с поръчки, които или са изпълнени неприятно, или са измислени неприятно, или са с преразход на средства и материали.

Според архитектите най-същественият проблем при публичните поръчки е, че строителят иззема функционалностите на общините или страната, като диктува изискванията към проектанта.

арх. Петкана Бакалова, КАБ: Kоето значи доста пари за ниско качество!

Заложените периоди за планиране пък били нереални.

арх. Петкана Бакалова, КАБ: Укрепване на учебно заведение в Панчарево, с цел да е публичната поръчка за подсилване, това значи, че има градивни проблеми и е рисково. За 4 дни невероятно нито да се пресметна статиката, нито да се направи проучване.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Когато става въпрос за публични поръчки, възложителят носи цялостната отговорност, в случай че има случаи, в които за планиране са дадени 4 дни, това е изцяло неприемливо, естествено, че няма по какъв начин да се случи добър план.

Като неприятен образец за публичен план от Камарата показаха кръговото кръстовище, което сега се строи на бул. " Васил Левски " във Варна. По думите на архитектите то е елипсовидно и наклонено, а зелените острови са бетонирани. Проектантът и заместник-кметът на Варна обаче считат, че обвиняванията са безпочвени.

инж. Недялко Иванов, архитект: Ние направихме допустимо най-хубавото решение още в самото начало.Христо Иванов, заместник-кмет на Варна: За мене това е една нечиста сделка няколко дни преди приключването на булеварда да разясняваме всички тези въпроси.
От Камарата настояха и за по-широки публични разисквания на плановете, спечелили в състезанията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР