50 жени от Столипиново - без образование, без професионален опит,

...
50 жени от Столипиново - без образование, без професионален опит,
Коментари Харесай

Да дадеш на хората занаят, а не милостиня - реалната интеграция

50 дами от Столипиново - без обучение, без професионален опит, без обществени умения минали през курса по шивачество, 80% от тях осъществени на пазара на труда. Това е равносметката след близо 4 години и половина, откогато немският публицист и прочут с положителните си каузи в Пловдив - Мирко Шваниц, сложи основите с доставката на шевни машини и помощ при устройването. Проектът продължава под управлението на Мария Шишкова, а от този месец шивашката школа към този момент става обществено дружество. Разширяват се освен образователните места в нея, някои от тях се трансформират в работни, площта пораства, а към групата на дамите, които съумяха да трансформират живота си напълно в действителност, а не на думи, към този момент влизат и хора с увреждания.
Отначало страхливо и нерешително, курсът по шивачество стана много известен в Столипиново, искащите към този момент са повече от местата, а с цел да се образова една шивачка качествено, се желаят месеци работа. В момента приключва следващият четиримесечен курс, три от дамите идват и отвън заниманията, тъй като към този момент са си намерили работа и желаят да бъдат във форма. През тия години приятелите на България от Берлин към Мирко Шваниц не спираха да подкрепят тази активност, която, за разлика от доста други планове за ромската интеграция, през които просто са протекли и са се оттекли някъде едни пари без забележими резултати, има действителен резултат. Тя дава късмет на 20 годишната Севиле да стартира за пръв път работа, на Калина, която е работила по-рано като чистачка по компании, да се качи на по-горно ходило, а на Севда, с изключение на късмет за работа, дава и претекст да приключи образованието си, стартирано и зарязано в миналото още в началните класове.

Новият план, който включва хора с увреждания, ще помогне на редица дами да одобряват с достолепие проблемите си и да способстват за своята автономия, а не да разчитат на обществени помощи. Тук освен ще се учи поминък, само че и ще се създава действителна продукция.

Като начало Мария Шишкова, която през годините потвърди изключителната си дарба да съчетава в прелестна композиция бизнес умения със обществено мислене, стартира договаряния с огромна комерсиална верига за продажба на продукцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР