Лятото вече е тук, температурите стават все по-високи. Не само

...
Лятото вече е тук, температурите стават все по-високи. Не само
Коментари Харесай

5 начина да спасите колата от жегата

Лятото към този момент е тук, температурите стават все по-високи. Не единствено хората страдат от топлината, само че и техните коли, написа auto.blitz.bg.

Какви са заплахите за колата, която носи топлината, и какво да създадем, с цел да ги избегнем? Прочетете за тези 5 неща и няма да съжалявате.

1. Неравномерно изгаряне на боята

Под палещото слънце боята на колата е изложена изключително мощно на избледняване. И всички петна или замърсявания (например птичи тор) водят до неравномерно избледняване на боята.

За да се предотврати това, е належащо да се усили честотата на измиване на коли в горещия сезон. Трябва да се прави най-малко един път седмично.

2. Температурни крайности

Колко горещо може да бъде купето на колата, паркирана на слънце през лятото. И по какъв начин желаете, когато седнете в него, бързо да включете климатика. Това обаче не трябва да се прави. Поне не незабавно.

Факт е, че неочакваните промени в температурата са извънредно нездравословни за автомобилните стъкла, пластмасата в салона и кожената тапицерия. Следователно не е належащо да включвате климатика незабавно посред нажежения интериор. По-добре е да отворите прозорците да стане течение, изчакайте няколко минути и единствено по-късно потегляйте. Първите километър или два е по-добре да карате с отворени прозорци и едвам по-късно да включите климатика.

3. Прегряване на мотора

През лятото вероятността от прегряване на мотора е изключително висока. Ето за какво, преди да стартира горещините, е належащо да се диагностицира моторът, по-специално охлаждащата система.

По време на шофиране би трябвало постоянно да следите температурния датчик на мотора. Препоръчително е да имате бутилка с антифриз. Ако моторът е прегрял, спрете незабавно и го оставете да се охлади.

4. Погрижете се за спирачките.

Спирачките по време на работа заради търкане се нагряват. В жегата пък рискът от прегряването им е изключително огромен. Затова през лятото би трябвало да употребявате умерено спирачки. За тази цел би трябвало да се прибегне до прекъсване посредством мотора.

5. Защита на купето от директна слънчева светлина.

Както бе упоменато нагоре, през лятото температурата в купето може да се увеличи до доста високи стойности. Много е значимо директната слънчева светлина да не попада върху вътрешната пластмаса и тапицерията. За това би трябвало да употребявате специфични отражатели на прозорците. Те са доста потребни, евтини са и можете да ги закупите във всеки автомагазин или бензиностанция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР