49-ото Народно събрание гласува новите министри в кабинета Денков-Габриел“.Начело на

...
49-ото Народно събрание гласува новите министри в кабинета Денков-Габриел“.Начело на
Коментари Харесай

Кой кой е в новия кабинет "Денков-Габриел"?

49-ото Народно заседание гласоподава новите министри в кабинета „ Денков-Габриел “.

Начело на държавното управление ще бъде Николай Денков от ПП-ДБ, който ще бъде министър председател, а Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъде вицепремиер. За първи път в историята на България министър-председателят ще бъде на ротация и ще се сменя през девет месеца. 

Николай Денков - министър-председател

Николай Денков е роден през 1962 година в Стара Загора. През 1987 година приключва Факултета по химия и фармация на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 1993 година пази докторска дисертация, от 1997 година е доцент, от 2007 година е лекар на химическите науки, от 2008 година е професор по физикохимия. От 2004 година до 2008 година е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 година е началник на Катедра „ Инженерна химия “. От 2017 година е началник на лабораторията „ Активни формулировки и материали “ към факултета.

През 2018 година Николай Денков става член-кореспондент на Българска академия на науките. През 2021 година е избиран за учен в региона на природоматематическите науки, направление „ Химически науки “. От 2019 година акад. Николай Денков е член на европейската научна академия „ Academia Europеa “.

От 12 август 2014 година до 5 април 2016 година Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката.

Той е длъжностен министър на образованието и науката в държавното управление на Огнян Герджиков. От 2021 година до 2022 година той е длъжностен министър на образованието и науката в двете служебни държавни управления на Стефан Янев, а по-късно и кабинета на Кирил Петков.

В класацията на Станфордския университет в Съединени американски щати за 2021 година, в която попадат 73 български учени, акад. Николай Денков е на 727-о място в „ Химическа физика “.

Мария Габриел - вицепремиер 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Хаджидимово. През 1997 година приключва Езикова гимназия " Д-р Петър Берон " в Кюстендил. През 2001 година придобива бакалавърска степен по " Български и френски език " в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", през 2003 година приключва магистратура по " Сравнителна политика и интернационалните връзки " в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 година до 2008 година работи като помощник теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо.

От 14 юли 2009 година тя е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската национална партия (ЕНП). На 4 юни 2014 година е определена за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 година

Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели премията " Евродепутат на годината " на списание Parliament Magazin.

На 19 октомври 2012 година тя е определена за заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП) - Жени. На 21 ноември 2019 година е определена за първи заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП).

От 2017 година до 2019 година Мария Габриел е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Европейката комисия с ръководител Жан-Клод Юнкер. Става и тя е еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с ръководител Урсула фон дер Лайен.

Асен Василев – министър на финансите

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 година в Хасково. Средното си обучение приключва в езиковата гимназия в града. В този интервал печели и интернационална премия за есе на британски език. Завършвайки гимназия, Василев печели и „ Златаровската премия “ за най-хубав випускник.

Отличието има и парично изражение, което той подарява на учебния хор в символ на благодарност. Приет е и приключва „ Икономика “ в Харвардския университет, по-късно специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

През 2013 година е министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 година е министър на финансите в служебното държавно управление на Стефан Янев. На 13 декември е определен за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 година в Бургас. Висшето си обучение приключва през 2003 година в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 година компетентност " Право " в Бургаски свободен университет.

През 2003 година той постъпва в системата на Министерство на вътрешните работи като шпионин в отдел “Икономическа полиция ” при Регионална дирекция на вътрешните работи Бургас. От 2009 година до 2011 година заема поредно длъжностите шпионин в бранш “Престъпления в стопанската система ” и в бранш “Трансгранична проведена престъпност ” към отдел БОП – Бургас. От 2011 година до 2016 година е шпионин в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция ” към ОДМВР – Бургас.

От 2016 година до 2018 година e преназначен на служба шеф на районно управление (на МВР) – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 година е назначен на служба шеф на отдел в ГДБОП – Министерство на вътрешните работи.

От май 2021 година е назначен за шеф на ГДБОП.

Проф. Тодор Тагарев – министър на защитата

Тодор Тагарев е роден в Стамболийски. Завършил е Математическа гимназия „ Акад. К. Попов “ в Пловдив през 1978 година, ВВВУ „ Г. Бенковски “, Долна Митрополия като инженер с гражданска компетентност „ Автоматика и телемеханика “ през 1982 година и Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати през 1994 година През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия „ Н.Е. Жуковски “ в Москва.

В системата на защитата е заемал длъжностите шеф на дирекции „ Планиране на защитата “ и „ Политика по въоръженията “ (1998 - 2001 г.), началник на катедра „ Мениджмънт на сигурността и защитата “ на ВА „ Г.С. Раковски “ (2004-2008 г.), консултант на министъра на защитата (2009 - 2010 г.) и шеф на Института по защита (2016 - 2017 г.). В интервала март - май 2013 година е длъжностен министър на защитата.

През 1995 година стартира работа като теоретичен помощник в Българска академия на науките. От 2014 година е „ професор “ в Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките.

Проф. Тагарев е взел участие в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската организация по защита, в интернационалните проучвателен екипи и в стратегии за съвещания по въпроси на ръководството на сигурността и защитата в десетки страни.

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Юлиан Попов е старши консултант на Европейската фондация за климата, ръководител на Института за успеваемост на постройките в Европа и някогашен длъжностен министър на околната среда на България. Бил е дипломат на благосклонност на България за политиката в региона на енергетиката и климата и консултант по енергийната сигурност на президента на България.

Румен Радев – министър на енергетиката

Румен Радев е роден е на 4 август 1968 година в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и „ Финанси “ в УНСС. До момента той бе зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

Андрей Цеков – министър на районното развиване и благоустройството

Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа британска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски ”. Той е специализирал Право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и Мениджмънт в Станфорд.

Има 20-годишен опит в ръководството на капиталовия развой и огромни корпоративни структури. В интервала декември 2021 година – август 2022 година заема поста на заместник-министър на финансите.

Кирил Вътев – министър на земеделието

Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил „ Свободна битка “ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна битка.

През 1993 година Кирил Вътев дружно с брат му основават компания за производството на месни деликатеси.

Богдан Богданов – министър на стопанската система

Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в Съединени американски щати. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Англия. Специалист по бизнес развиване с над 10-годишен опит. Работил е за български и задгранични компании с фокус в производства с развойна активност и висока добавена стойност.

През 2022 година Богдан Богданов е назначен за изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ) със заповед на тогавашния министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Милена Стойчева – министър на нововъведенията и растежа

Милена Стойчева има просветителни степени и специализации от български и интернационалните университети като Софийския университет „ Климент Охридски “, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Преподава нововъведения и предприемачество като гостуващ учител към Европейския Институт за нововъведения и технологии. Понастоящем е шеф за нововъведения и промяна към EIT Culture & Creativity.

Член е на борда на Европейския конгрес на жените-основатели на компании и работи интензивно за одобряването на дамите в бизнеса, науката и предприемачеството.

Иванка Шалапатова – министър на труда и обществената политика

Иванка Шалапатова през 1997 година стартира работа в английската благотворителна организация „ Европейски детски концерн “ като административен помощник, а година по-късно поема управлението на два екипа. През 2000 година след конкурс заема позицията шеф на английската организация, а след отдръпването ѝ, става началник на неправителствената организация, която наследява всички запаси от английските си създатели – Фондация „ За Нашите Деца “.

Шалапатова е някогашен вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на шефовете на мрежата от над 80 Неправителствени организации, повлияли на основаването на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето Child Rights Connect в Женева.

През 2013 година тя е била зам.-министър на труда и обществената политика в служебния кабинет на Марин Райков.

Атанас Славов - министър на правораздаването

Доц. доктор Атанас Славов е юрист-конституционалист, учител по публичноправни науки в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и лекар по конституционно право на СУ.

Бил е консултант по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правораздаването Христо Иванов (2014 – 2015 г.) и консултант по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Той е взел участие в екипа, подготвил измененията в Конституцията през 2015 година, както и в подготовката на десетки законопроекти.

Проф. доктор Галин Цоков – министър на образованието и науката

Галин Цоков е професор по ръководство на образованието в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ", Директор на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет.

Преминал е специализация по Образователно водачество в Банкстрийт лицей по образованието, Ню Йорк, през 2014 година

Кръстю Кръстев – министър на културата

Кръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 година в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ през 1983 година Работи в Куклен спектакъл – Пазарджик. В Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “ – Смолян е от 1983 година, а от 1998 година е негов шеф и основен живописен началник. След сливането на Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов ” Пловдив и РДТ „ Николай Хайтов “ – Смолян от август 2010 година Кръстев е шеф на Драматичен спектакъл – Пловдив.

По-значими негово функции и спектакли са: " Трамвай Желание “, " Дългият път на деня към нощта ", „ Нора “, " Мюзикъл за пет пари ", " Страшният корсар Джакомо ", " Навън, пред вратата "

Георги Гвоздейков – министър на превоза

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, приключил магистърска стратегия по „ Авиационна техника и технологии “, „ Проектиране на летателни апарати “ във ВВВУ „ Георги Бенковски “ Долна Митрополия.

Той е заместник-председател е на Комисията по превоз в 47-ото Народно Събрание.

Проф. Христо Хинков – министър на опазването на здравето

Проф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 година в София. Завършва медицина през 1980 година Започва трудовия си път като участъков доктор в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива компетентност психиатрия. През 1988 година печели конкурс като теоретичен помощник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, само че след една година напуща и работи в продължение на 10 години като съветник психиатър в УМБАЛСМ „ Пирогов “.

През 1997 - 1999 година е назначен в Министерството на здравеопазването като шеф отдел планове, а от 1999 - 2001 година заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като дава отговор за образованието и човешките запаси в институцията.

От 2001 година стартира работа в Националния център по публично здраве и разбори, където пази докторска дисертация. През 2014 година е назначен за шеф на Центъра, който ръководи до 2022 година

Александър Йоловски – министър на електронното ръководство

Александър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, осъществяването, координацията и контрола на действия, свързани с административната промяна и електронното ръководство, както и в региона на стратегическо обмисляне за потребностите на държавната администрация и електронното ръководство.

От февруари до август 2022 година е заместник-министър на електронното ръководство, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 година и ноември 2016 година и в интервала август 2019 година и януари 2022 година е началник на отдел.

Зарица Георгиева – министър на туризма

Зарица Георгиева е магистър по дипломация и интернационалните връзки, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид.

Георгиева е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни държавни управления през 2021 година Главен политически консултант в Европейския парламент. Има опит като управител на огромни интернационалните планове за Организация на обединените нации и Европейски Съюз.

Доц. Димитър Илиев – министър на спорта

Доц. Димитър Илиев е осемкратен рали първенец на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно съревнование в страната – Рали България. 

Започва своята кариера през 1994 година, а през 2013 година афишира, че се отхвърля от спорта. Става учител в катедра „ Технически и ледени спортове “ в НСА “Васил Левски ”, бранш „ Автомобилен и мотоциклетен спорт “.

Експерт е в пътната сигурност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР