49-ото Народно събрание гласува кабинета на Продължаваме Промяната – Демократична

...
49-ото Народно събрание гласува кабинета на Продължаваме Промяната – Демократична
Коментари Харесай

Предстои гласуване на кабинета „Денков-Габриел“: Какво си казаха досега депутатите по време на дебата?

49-ото Народно заседание гласоподава кабинета на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ и ГЕРБ-СДС „ Денков-Габриел “ . Двете обединения реализираха единодушие за държавно управление с ротационен министър председател – през първите девет месеца ще бъде акад. Николай Денков, а през идващите – Мария Габриел. Няма подписано съглашение по този мотив от двете обединения.

Извънредното съвещание, свикано от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, стартира в 13:00 часа . Първа точка беше избиране на министър-председател, а идващите две са – приемане на конструкция на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

Проектокабинетът е следният:

  • Министър-председател – Николай Денков;
  • Вицепремиер и министър на външните работи – Мария Габриел ;
  • Министър на финансите – Асен Василев ;
  • Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов ;
  • Министър на районното развиване и благоустройството – Андрей Цеков ;
  • Министър на труда и обществената политика – Иванка Шалапатова ;
  • Министър на защитата – Тодор Тагарев ;
  • Министър на правораздаването – Атанас Славов ;
  • Министър стопанската система – Богдан Богданов ;
  • Министър на енергетиката – Румен Радев ;
  • Министър на образованието и науката – проф. Галин Цоков ;
  • Министър на опазването на здравето – доктор Христо Хинков ;
  • Министър на околната среда и водите – Юлиан Попов ;
  • Министър на нововъведенията – Милена Стойчева ;
  • Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев ;
  • Министър на превоза и известията – Георги Гвоздейков ;
  • Министър на електронното ръководство – Александър Йоловски ;
  • Министър на културата – Кръстьо Кръстев ;
  • Министър на спорта – Димитър Илиев ;
  • Министър на туризма – Зарица Динкова .

В началото на съвещанието в пленарна зала се записаха 235 народни представители . Последваха няколко процедури, след които съпредседателят на Политическа партия „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков показа кандидатурата на акад. Николай Денков за министър председател . От парламентарната естрада той посочи:

„ Това, за което по-рядко приказваме е, че България е страна с доста преимущества и благоприятни условия. България е страна с доста ярко бъдеще. “

Той добави, че през днешния ден е оптимист и това, че акад. Денков ще води държавното управление в първите 9 месеца, а Мария Габриел в идващите 9 месеца, му давало вяра . По думите му акад. Денков е непретенциозен човек и никой нямало да го чуе да се оплаква. Той дефинира Габриел като различен гений на България . В умозаключение той им пожела триумф.

„ Не знам дали всички от вас осъзнават какво е да си академик с над 10 000 цитирания в профилирани журнали. Това значи хиляди международни учени да са употребявали в своите писания цитати тъкмо от акад. Денков. Това потвърждава, че той освен е прелестен академик, само че е част от международния принос от развиването на човечеството “, сподели още Петков, като речта му бе съпроводена от смях, от страна на останалите депутати.

„ Всички ние стоим всеки ден пред девиза „ Съединението прави силата “. С дни съм се чудил по какъв начин това е допустимо, откакто имаме големи разлики сред нас. Акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е допустимо, когато най-талантливите проработят “, добави той.

След това акад. Николай Денков показа проектокабинета и целите си . По думите му първият е внасянето на бюджет за тази година , да изпълнят управническата си стратегия за влизане в Шенген и еврозоната.

„ Днес е денят, в който можем да дадем вяра на милионите българи, които желаят да има постоянно държавно управление и настоящ парламент, работещ в името на хората и бизнеса. Днес е денят да изберете кабинет, който има експертизата и смелостта да взема значимите решения и да носи отговорността за тях. България има потребност и от постоянен кабинет, от който зависят заплатите и пенсиите. Без съответен бюджет идващите месеци могат да бъдат доста тежки “ , посочи преди този момент той.

„ Чакат ни промени в закона за битката с корупцията и Наказателен кодекс, нужни за извършване на ПВУ. Наложителни са промени в Конституцията, които да оздравят правосъдната система и да върнат на хората чувството за правдивост “ , сподели още Денков, добавяйки, че счита, че ще бъде мъчно. След това той показа състава на проектокабинета .

„ Съвместно ръководство сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е единствената опция в този миг “ , съобщи Деница Сачева от ГЕРБ от парламентарната естрада. Според нея не може повече страната да се ръководи от хора, които не са определени от народа и чии и какви ползи пазят и ръководят и без да има опция за парламентарен надзор на техните дейности.

Последва имитация на депутата от „ ИТН “ Филип Станев от трубуната, представен от „ Фокус “: „ Преди години един българин във Англия зададе един въпрос към тогавашния министър председател Бойко Борисов „ Когато се погледнете в огледалото виждате ли там господин Пеевски? Този българин като че ли е имал оракулски качества за това, което щеше да се случи в България. Целият въпрос е – господин Борисов, когато се погледнете в огледалото виждате ли Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов. Отговорът е „ да “, тъй като вие сте едно и също нещо – позор за българската народна власт. “

И продължи: „ 34 години, откакто тя страхливо се опита да пристигна в България и през днешния ден вместо демокрацията в България пристигнаха и се настаниха лъжата, лицемерието, задкулисието, далаверата, долнопробният флаш и политическата нечистотия. В новата ръководеща коалиция ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ това всичкото е събрано в едно. Ние назоваваме постоянен кабинет, а същинското му име е „ Лигата на невероятните джентълмени измамници “. Вие сте политиците, които не просто излъгаха своите гласоподаватели, а всички български гласоподаватели. “

Последва и изявление на Радостин Василев , съгласно който днешният ден е печален за България , защото щяло да бъде определено най-позорното и тъпо държавно управление след Беровото, което щяло да изпира престижи, ще прикрива корупцията и което е в контраст на българите. И добави: „ Чувам изявлението на сътрудници, лицемери от Има Такъв Народ, които не са нещо по друго. Това, което вършиме, е по-близко до сицилиански модел, в сравнение с до народна власт. Нямам подозрения, че Христо Иванов, който е „ добре надъхан “ към сътрудниците от ГЕРБ, може да направи този компормис, само че за ПП-ДБ това значи завършек на политическия план. Българските жители не желаят да има държавно управление с този исторически компромис. “

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова  изтъкна, че роденото през днешния ден е еднорък и двуглав Франкещайн . По думите й през днешния ден би трябвало най-малко двама джентълмени от двете групи да си отрежат по една ръка. Според нея това, което се гласоподава през днешния ден, не е компромис и не е за България.

Вежди Рашидов /ГЕРБ/ пък разгласи, че решението през днешния ден е доста мъчно и ще гласоподава за държавно управление , „ с цел да успокоим пристрастеностите и жителите да си отдъхнат от разпада на държавността “ . Според него е пристигнало време да надделее разсъдъкът и нищо друго .

Заседанието се организира, до момента в който пред постройката на Народното събрание има митинг . Той е проведен от „ Възраждане “ , които се оповестиха срещу кабинета „ Денков-Габриел “. От партията приготвят и нова проява в събота от 12:00 часа , който е против „ окупационния американски режим, маскиран като българско държавно управление “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР