463 броя високотехнологични медицински апарати, в това число 33 транспортни

...
463 броя високотехнологични медицински апарати, в това число 33 транспортни
Коментари Харесай

124 транспортни кувьози са осигурени на болниците в страната

463 броя високотехнологични медицински апарати, включително 33 транспортни кувьози/инкубатори с интезриран респиратор и екран за интензивна терапия за новородени деца са закупени по план „ Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи” по Програма „ Инициативи за публично здраве “. Всички апарати са разпределени в многопрофилните лечебни заведения за болнична помощ с разкрити структури по неонатология. Към сегашния миг в страната са налични общо 124 транспортни кувьози в лечебните заведения за болнична помощ на територията на всички области.

Това споделя министърът на опазването на здравето проф. Асена Серебзова в отговор на въпрос на депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев ще предприеме ли дейности Министерство на здравеопазването и в какъв времеви интервал за закупуване на профилирани детски коли за спешна помощ за всички регионални градове в България.

Министърът акцентира, че благоприятни условия за превозване на деца, нуждаещи се от незабавна помощ или от междуболничен превоз, се обезпечават както от екипите за незабавна здравна помощ, по този начин и от лечебните заведения за болнична здравна помощ, обслужващи деца.

„ При медицинския превоз на дребните деца съгласно възрастта и здравословното им положение с нормативната уредба са регламентирани условия, които да подсигуряват сигурност и навременност на превоза. Това включва наредбите на медицинските стандарти по незабавна медицина, по педиатрия, по неонатология. Предвид характерните условия при превоз на дребни деца, в това число недоносени новородени и новородени с увреждания, Министерството на здравеопазването подхваща дейности за обезпечаване на благоприятни условия за превозване на нуждаещите се деца с потребление на кувьози “, споделя министърът.

По думите на проф. Сербезова транспортните кувьози/инкубатори са предадени на отделенията по неонатология.

„ Броят на закупените транспортни кувьози/инкубатори е съгласуван с потребностите и опциите на всяко лечебно заведение с разкрита конструкция по неонатология. Кувьозите са софтуерно по този начин конструирани, че в санитарния автомобил /линейка/ механично се закрепват на мястото на носилката. При подаден сигнал за недоносено дете или дете с увреждания, нуждаещо се от профилиран превоз с кувьоз, експертите неонатолози инсталират транспортния кувьоз в кола за спешна помощ /реанимобил/, благосъстоятелност на лечебното заведение или в случай че няма подобен - в кола за спешна помощ на ЦСМП. Като се има поради, че всеки реанимобил е оборудван с нужната инсталация /кислородна апаратура, респиратор, ЕКГ, дефибрилатор и др./ за оказване на незабавна здравна помощ, монтирането на транспортния кувьоз трансформира реанимобила в,детска кола за спешна помощ “, споделя проф. Сербезова.

Тя добавя, че през 2021 година са закупени и предоставени на центровете за незабавна здравна помощ 352 нови и изцяло оборудвани с здравна инсталация коли за спешна помощ.

„ Въпреки че разпределението в другите области на страната не е отмерено, във всяка област е обезпечено съществуване на транспортни кувьози, като по този метод от страна на Министерството на здравеопазването са подхванати нужните ограничения и дейности за обезпечаване на добра материална база за интензивна грижа за новородени и недоносени деца и деца с увреждания “, споделя още проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР