460 000 неистински еврови банкноти са засечени през миналата година,

...
460 000 неистински еврови банкноти са засечени през миналата година,
Коментари Харесай

Кои евро банкноти се фалшифицират най-често?

460 000 неистинен еврови банкноти са засечени през предходната година, оповестиха от Европейската централна банка. Това е историческо ниско равнище, а фалшификатите са с съвсем 18% по-малко от тези през миналата 2019 година, акцентират от Франкфурт.

20 и 50 евро са най-често и през 2020 година Две трети от откритите неистинен еврови банкноти са точно с тези номинали, регистрират от ЕЦБ.

Очаквано подправените банкноти най-често циркулират в страните от еврозоната, следвани от европейски страни, които към момента не са въвели единната валута и чак по-късно трети за Европейския съюз страни.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През 2024 година, най-вероятно в някой от петъците на трите летн...

Вероятността да получите подправено евро е доста дребна, защото броят на фалшификатите остава доста невисок спрямо над 25 милиарда евро банкноти, които са в обращение. През 2020 година са открити едвам 17 имитации на 1 милион същински банкноти в обращение – исторически най-малко.

Фалшификатите не могат да имитират задоволително добре защитните детайли на същинските банкноти, а опитите за реплика са извънредно слаби, изключително от серията " Европа ", която е още по-сигурна. Щом бъдат открити, те незабавно се изтеглят от обращение.

Паричните институции поучават да бъдат бдителни, когато получаваме банкноти. Ако имате подозрение, че ви дават неистинска банкнота, сравнете я с такава, за която сте сигурни, че е същинска, поучават от Франкфурт. Ако получите подправена банкнота и установите това по-късно, свържете се с полицията или съгласно националната процедура – с централната банка, допълват още от ЕЦБ.

Съвети по какъв начин да различите същинската от подправената евро банкнота, вижте във видеото:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР