46-ото Народно събрание действа по-малко от 2 месеца. Бурно политическо

...
46-ото Народно събрание действа по-малко от 2 месеца. Бурно политическо
Коментари Харесай

Гешев загуби гвардията си, но запази крепостите си

46-ото Народно заседание работи по-малко от 2 месеца. Бурно политическо време, което не стигна на партиите да осъществят декларираните си планове за правосъдна промяна.

Единствените два плана, които се трансфораха в закон от юли до септември, са актуализацията на бюджета и прехвърлянето на Бюрото по отбрана от основния прокурор към министъра на правораздаването. За закриването на профилираното правораздаване чухме единствено обещания, само че въпреки и законопроектът на " Демократична България "  да беше импортиран още в първия работен ден на Народното събрание, депутатите го добутаха единствено до първо четене в последните часове от мандата си.

Прехвърлянето на Бюрото е значима смяна, само че не може да се назова промяна. Паравоенното формирование на директното послушание на Гешев  беше показната част на безконтролната му власт. А усещането, че вместо да се грижи за отбраната на очевидците, Бюрото само се занимава с защитата Гешев, откакто той демонстративно се отхвърли от Националната работа за защита, засили нуждата Бюрото да бъде върнато назад в министерството, от кое място беше извадено по времето на основния прокурор Сотир Цацаров и от този момент редовно укрепвано кадрово, материално и откъм пълномощия.

Но въпреки и Народното събрание да отне любимата армия на Гешев, двете замъци на властта му останаха недокоснати. Става дума за профилираното правораздаване и за Висшия правосъден съвет, който ръководи цялата правосъдна власт. Мнозинството във Висшия правосъден съвет е подчинено на волята на Гешев. Да напомним единствено по какъв начин реагира на настояването за предварителното му освобождение, импортирано от служебния правосъден министър Янаки Стоилов - даже отхвърли да го прегледа всъщност, отхвърли го на процедурни учредения. Прокурорската гилдия пък е сляпа и глуха за последния скандал към чата на Гешев и пиарката на Бойко Борисов Севделина Арнаудова по време на едно от инфарктните съвещания на правната комисия. Самата тя е посочена за очевидец по предаване на подкупи от Васил Божков към Бойко Борисов. Съдебната власт усърдно замита под килима всеки сигнал против основния прокурор и го обявява за посягане против независимостта на системата.

Бюрото по отбрана, профилираното правораздаване и Висш съдебен съвет бяха лесни законодателни цели, които можеха да бъдат уцелени в границите на един парламент с стеснен живот.

Реформаторските кръгове в българската правосъдна система доста добре познават решението на Съда в Страсбург по делото " Колеви против България ", което еднопосочно показва като

 

главен проблем за безконтролността на основния прокурор Висшия правосъден съвет.

 

Там в най-голяма степен той разгръща своята власт. Там неговите ползи се преплитат с политическото въздействие в правосъдната власт. Там е мястото, където към този момент 30 години се прави инцестът. 

Парламентът избира половината състав на Висш съдебен съвет, който се коалира с прокурорската гилдия, а и с комфортната част от съдийската, и по този начин основният прокурор получава освен монопола върху наказателната принуда, само че и върху кариерното развиване на огромна част от българските магистрати. Много прокурори, следователи и съдии избират да сътрудничат на статуквото, тъй като считат, че всяка форма на опозиция е обречена и единствено ще им навреди. Ето този въпрос не беше разискван от 46-ия парламент.

 

Специализираното правораздаване е другата цитадела на Гешев,

 

която прокуратурата постоянно употребява като инструмент, с цел да бъдат държани без присъда в ареста неуместните и където потъват всички инспекции и следствия, свързани със мощните на деня. Затова щеше да е потребно, в случай че и тази цитадела бъде атакувана. Щурмът на Демократична България обаче остана единствено на хартия с предложенията за промени в правосъдния закон.

" ИТН "  получиха правото да дефинират ритъма на законодателството през председателското място в правна комисия. И се провалиха. Председателят Андрей Михайлов в продължение на 2 седмици не съумя да насрочи съвещание на комисията в уместно време, което да активизира партиите да обезпечат кворум за разглеждане на измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от Демократична България, които предвиждаха закриването на профилираното правораздаване и предварително преустановяване на мандата на Висшия правосъден съвет.

Не бива да се заблуждаваме - играта е доста по-голяма от кворума в правната комисия. Същинската промяна на правосъдната власт изисква единодушие. Точно тук Има Такъв Народ показва, че не желае да работи с другите. Така оцеля профилираното правораздаване, а този Висш правосъден съвет, който е безусловно делегитимиран, ще довърши мандата си. До края му остава към година, само че по този начин съветът получи карт бланш да избере и последния трети огромен в правосъдната власт - председателя на Върховен касационен съд. (Този Висш съдебен съвет към този момент избра Гешев за основен прокурор, избра и Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд.)

И в случай че Слави Трифонов си мисли, че има трети късмет през ноември без ГЕРБ и Движение за права и свободи, то за Върховен касационен съд към този момент ще е късно. Мандатът на Лозан Панов изтича при започване на 2022 година, а процедурата по избора на приемника му ще започва в този съвет. Дори представителите на съдиите в него да подадат оставки, както ги призоват с подписка част от магистратите, това няма да промени нищо. Защото в съвета ще останат задоволително членове, с цел да изберат някой като Гешев за ръководител на висшия съд за идващите 7 години.

От времето на Филчев Народното събрание не е имал толкоз трагични връзки с основен прокурор. Иван Гешев няколко пъти си явява пред депутатите, с цел да пази дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи Бюрото си, както и спецправосъдието и да рисува апокалиптични картини какво ще стане с правораздаването, в случай че тях ги няма. От Гешев беше желан и от доклад за полицейското принуждение над протестиращи, а той показва мускули, като сезира Конституционния съд за текста от правилника на Народното събрание (равен на закон), който урежда, че най-малко един път на 3 месеца правната комисия прави разискване с основния прокурор. Той счита, че е прекомерно. Играта с Гешев обаче беше двойна - малко му взеха, доста му оставиха.

Дали има бойкот на правосъдната промяна в двойната игра с основния прокурор? И дали задачата не е да се запазят икономическите ползи, за които той е поръчител? Сега върху Има Такъв Народ пада цялата отговорност да опровергаят обвиняващите ги във всички несгоди, в това число, че умишлено подкопават реформите, с цел да оцелеят икономическите ползи на Движение за права и свободи и ГЕРБ, на които основният прокурор е куче-пазач.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР