454 диабетно болни са преминали през Първо вътрешно отделение на

...
454 диабетно болни са преминали през Първо вътрешно отделение на
Коментари Харесай

454 диабетно болни са преминали през Първо вътрешно отделени...

454 диабетно заболели са минали през Първо вътрешно поделение на МБАЛ-Пазарджик от началото на 2022 година до в този момент. Най-младият пациент с диабет, който е лекуван, е на 18 година, а най-възрастната пациентка е на 92 година Данните бяха огласени във връзка Световния ден за битка със захарния диабет - 14 ноември. Той се празнува от 1991г., а датата е определена неслучайно, тъй като това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който дружно с Чарлз Бест през 1921 година изолира инсулина от панкреаса на куче. Откриването на инсулина и потреблението му за лекуване на диабета е най-великото изобретение в историята на захарния диабет. Първата инжекция инсулин е направена през януари 1922 година на 13-годишен пациент, който с помощта на откритието живее още 14 години.
„ Захарният диабет е избран като обществено значимо заболяване, заради високата периодичност, с която се среща. Разпространението му придобива мащабите на международна зараза - от него страдат над 360 милиона души и броят им продължава да се усилва. На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от него. Стряскаща е и статистиката в България, която регистрира над половин милион пациенти, заболели от диабет, само че по-стряскащото е, че 40% от тях даже не знаят, че страдат от тежкото заболяване. “, изясни началникът на отделението доктор Николай Стоянов, който дружно с доктор Десислава Василева и доктор Михаил Чолаков организираха сказка с диабетно заболели в Центъра за образование на пациенти със захарен диабет.
Иван Колчаков от Пазарджик е от пациентите с новооткрит диабет. Той описа, че преди две седмици отива на профилактичен обзор за това, че му съхне устата, при който му откриват високи равнища на кръвната захар. Постъпва в Първо вътрешно поделение и в този момент чака лекуване. „ Всяко заболяване, което се открие по-рано се лекува по-лесно. Ако ми изпишат хапчета ще е по-добре, само че в случай че съм на инсулин ще е по-сложно “, описа Иван. Според него неверното хранене е една от аргументите да развие захарен диабет.
Силяна Кръстева от с. Семчиново е дълготраен пациент на отделението. От 2004г. си слага инсулин по 4 пъти на ден. „ Налага се да съблюдавам специфичен хранителен режим. Не хапвам ориз, картофи, сладки неща “, изясни диабетичката, при която болестта е наследствено. „ Животът с диабет е сложен и би трябвало да се внимава доста какво се употребява “, добави Силяна.
„ Основните рискови фактори за развиване на захарен диабет са наднорменото тегло, както и съществуването на първостепенни роднини, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също методът на живот – хранене, понижена физическа интензивност, стресът в всекидневието “, предизвести доктор Николай Стоянов. Симптомите, при които би трябвало наложително да се посети ендокринолог, са непрестанна мощна жадност, постоянно уриниране, загуба на тегло, мощно възприятие на апетит, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща уязвимост, внезапно намаляване на тегло и други
Съществуват два съществени вида захарен диабет – вид 1 и вид 2. При децата по-типичен е първият вид, а при възрастните се развива главно вторият вид диабет. Основен проблем са разрастващите се късни затруднения на заболяването, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна непълнота и хемодиализа, ампутации на крака, съдови затруднения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.
Важно е да се знае, че постоянният самоконтрол понижава затрудненията от диабета с 35%. Лечението на болестта е сложно и включва, както надзор на равнището на кръвната захар, по този начин и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. И при двата вида диабет е належащо да се съблюдава хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и наличието на въглехидрати и мазнини. Колкото по-рано стартира лекуването, толкоз затрудненията от диабета са с по-малки последици. От значително значение е да се знае, че положителният надзор на кръвната захар би могъл да забави процеса още на равнище предиабет. Изследванията изрично сочат, че смяната в метода на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР