45-ото Народно събрание проведе първото си заседание. То отправи първия

...
45-ото Народно събрание проведе първото си заседание. То отправи първия
Коментари Харесай

Проследихте на живо с Dir.bg: Първо мнозинство и програмни речи в Ден 1 за новия парламент

45-ото Народно заседание организира първото си съвещание. То насочи първия си знак за възможното сформиране на болшинство за лъчение на държавно управление. Като подобен политолозите одобряват гласуването за ръководител на Народно събрание. Ива Митева от " ИТН " беше определена с " да " от всички депутати в залата, без представителите на ГЕРБ, които гласоподаваха с " въздържал се ".

Заседанието беше намерено тъкмо в 9 часа от най-възрастния присъстващ депутат - Мика Зайкова от " ИТН ". Във времето, което прекара като краткотраен ръководител на съвещанието, тя блесна с язвителни мнения против държавното управление на Бойко Борисов и неговите депутати.

Думата в пленарна зала преди всички взе президентът Румен Радев. В следващото си остро слово против държавното управление на ГЕРБ, което в същото време подаде оставка с писмо до администрацията, президентът разгласи желанията си за сформиране на длъжностен кабинет и надлежно нови избори през лятото. Той беше безапелационен, че се опълчва на математическо болшинство, което да бъде образувано самоцелно. Програмни речи произнесоха и председателстващите всяка парламентарна група, а откакто Ива Митева оглави националното заседание, бяха избрани и управленията на другите ПГ.

Освен Бойко Борисов, който демонстративно избегна наличие, огромният изчезнал от залата беше водачът на " ИТН " Слави Трифонов. Причината за това е поставената му карантина поради коронарусна зараза, само че това не му попречи да гласоподава отдалечено.





12:32


Юристката Ива Митева Йорданова-Рупчева от " ИТН " беше определена за ръководител на 45-ото Народно заседание. " За " гласоподаваха 160, нито един " срещу " и 74 " въздържали се " (от групата на ГЕРБ-СДС) в залата. От депутатите, които се включиха онлайн, имаше трима " за " и един " въздържал се ". Цвета Караянчева (ГЕРБ), Виктория Василева (ИТН), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева (ИСМВ).

Вотът се очакваше с изключително огромен интерес от анализаторите. Като първо гласоподаване на новите парламентарни групи, от него се чака да даде посока за бъдещи договаряния за сформиране на държавно управление в границите на 45-ото Народно заседание. " ИТН " се обрисува като любимец за оползотворяване на мандата, откакто към този момент стана ясно, че първата по резултат политическа мощ ГЕРБ няма да събере задоволителна поддръжка.

Ето го и позиционирането по отношение на препоръчаната от " ИТН " и определена за ръководител Ива Митева:
ГЕРБ - 75 " въздържали се " " ИТН " - 48 " за " " Българска социалистическа партия за България " - 42 " за " Движение за права и свободи - 29 " за " " Демократична България " - 27 " за " Реклама след 7-ми параграф " Изправи се! Мутри вън! " 14 - " за "
 Снимка: Стопкадър Българска национална телевизия

11:59


11:55


 Снимка: Българска телеграфна агенция

11:30


 Снимка: Българска телеграфна агенция

11:01


 Корнелия Нинова
Корнелия Нинова
Кадър: Нова тв

10:48


 Зам.-председателят на
Зам.-председателят на "Има подобен народ " Тошко Йорданов
Снимка: Българска телеграфна агенция

10:32

" Победителят е единствено един и това е ГЕРБ, най-малко е редно да го признаете ", сподели ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова, която прочете декларация от трибуната на новото 45-то Народно заседание. Думите ѝ провокираха освирквания от някои от депутатите. Тя разгласи, че ГЕРБ няма да поема отговорност при избори през лятото, " с цел да може една или друга партия да си вдигне резултата ".

09:56
Председателстващата Народното събрание Мика Зайкова разгласи пред 45-ото Народно заседание, че министър председателят Борисов е подал писмо с оставката на Министерски съвет. Под аплодисментите на по-голямата част от пленарната зала тя изрази отвращение от метода на заявление и сподели, че това е .

09:52

Президентът се разгласи против математически образувани обединения

09:39

На съображение член 111, алинея 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно заседание оставка на ръководения от него Министерски съвет.

09:30
Всички народни представители поставиха клетва . Някои от тях, които са в карантина, го направиха от домовете си в онлайн видео връзка. - индивидът, към който са ориентирани погледите за сформиране на държавно управление.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

09:00
Заседанието се излъчва директно от Българска национална телевизия и БНР



09:00
Мика Зайкова даде начало на първото съвещание на 45-ия парламент. Най-възрастният народен представител поема председателското място до избиране на непрекъснато изпълняващ длъжността. Заради липса на техника Мика Зайкова чете едно по едно имената на присъстващите народни представители, които удостоверяват с повдигане на ръка.

 Мика Зайкова
Мика Зайкова
Снимка: Българска телеграфна агенция

08:50

08:48

" Демократична България " не е водила политически диалози с " ИТН ", съобщи ръководителят на обединението Христо Иванов преди първото съвещание на 45-ото Народно събрание. " Ако ни бъде потърсена поддръжка, ние с почитание към вота на гласоподавателите, бихме водили диалози. Не можем да дадем никаква банкетна поддръжка, само че болшинството от жителите, които желаят смяна, разпоредиха тази смяна на " ИТН " ", сподели още Иванов.

 Христо Иванов
Христо Иванов
Снимка: Българска телеграфна агенция

08:45
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова минаха върху аления килим и влязоха през парадния вход на Народното събрание. Държавният глава пожела триумф на новия парламент, само че отхвърли да направи по-разширен коментар.

 Румен Радев и Илияна Йотова
Румен Радев и Илияна Йотова
Снимка: Българска телеграфна агенция

08:43

Избраните за депутати от " Имат подобен народ " дойдоха дружно за съвещанието на 45-ия парламент. Те слязоха от рейс, а преди да влязат в постройката, ръкопляскаха на протестиращите извън. " Най-накрая ще има долу-горе парламент, какъвто желаят хората ", бе сбитият коментар на зам.председателя на партията Тошко Йорданов. По-рано стана ясно, че водачът на втората политическа мощ в Народното събрание - Станислав Трифонов, както и другите карантинирани депутати ще се включат онлайн, с цел да положат клетва и да вземат участие в полемиките.

 Депутатите от
Депутатите от "Има подобен народ "
Стопкадър от bTV

08:37

Коалиция с ГЕРБ, Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи и " Демократична България " няма да има, трикове няма да има. Това съобщи ппреди началото на работата на 45-ия парламент определеният за народен представител от Демократична България Ивайло Мирчев. По думите му поръчката на ГЕРБ за държавно управление с министър председател Даниел Митов е " нелепа ": " ГЕРБ няма да получи никаква поддръжка. Това е от дребното хубави неща на този парламент - че партиите съумяват да удържат на коалиция с ГЕРБ ". Той уточни, че " Демократична България " изчаква да види какви ще бъдат дейностите на партията на Слави Трифонов. Още през днешния ден дясното обединяване ще вкара " голям план законопроекти " за електронното ръководство, Изборния кодекс, правосъдната власт и лустрацията. " Следващото, което вършим, е да изметем модела " Бойко Борисов и Доган " - ще извикаме Бойко Борисов на парламентарен надзор още на следващия ден - да каже за какво фискалният запас е 5,9 милиарда лева, най-ниското равнище от 4 години ", съобщи още Мирчев.

08:36
: Един политик не може да бяга от отговорност
Проведохме диалог и министър председателят ме е помолил да приема сходна отговорност и аз съм се съгласил. Един политик не може да бяга от отговорност, когато обстановката го изисква. Това съобщи пред Българска национална телевизия минути преди да влезе в Народното събрание номинираният за министър-председател от ГЕРБ Даниел Митов. Разбира се, че считам, че съм квалифициран, аз съм от 20 години в политиката, добави Митов. Като първа политическа партия сме и би трябвало да сме наясно, че би трябвало да подходим съществено, да проведем съвещания, има си процедура, изясни Даниел Митов.

 Номинираният за министър председател от ГЕРБ Даниел Митов
Номинираният за министър председател от ГЕРБ Даниел Митов
Снимка: Българска телеграфна агенция

08:30
Десислава Атанасова: Ние сме подготвени да протегнем ръка
Надявам се нашата парламентарна група да е на висотата на условията на тези, които ни дадоха своето доверие. Ние сме подготвени да протегнем ръка и с опита си да допринесем за цялостна визия на Народно събрание.

08:28
Мая Манолова: Днес внасяме план на Решение за Комисията по проверка
Още през днешния ден ще внесем план на Решение за основаване на Комисия по проверката, която да ревизира ръководството на Бойко Борисов. Готови сме и с настояването за чуване на Бойко Борисов за Плана за възобновяване и резистентност на следващия ден. Готови сме със законодателните оферти, които обещахме на българските жители.



08:26

Има късмет това да бъде един добре работещ парламент, тъй като в този парламент не се обрисува желязно болшинство, както беше в предходните парламенти, където авансово беше ясно, че каквото реши ръководещата партия, това ще бъде признато.

08:22
Цецка Бачкова, " Демократична България ": Безусловна поддръжка за кабинет не можем да дадем
Безусловна поддръжка за кабинет не можем да дадем. Ние сме споделили, че няма да подкрепим кабинет с мандат ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, съобщи Цецка Бачков от " Демократична България " преди тържественото съвещание на 45-ото Народно заседание. Това, че Даниел Митов е бил част от ДСБ и към този момент не е част, значи, че някъде сме се разделили в полезностите си и задачите и това дава отговор на въпроса за какво няма да го подкрепим, сподели още тя.

08:20
Татяна Дончева: Ще се опитам да допринеса за възобновяване престижа на Народното събрание
Ако Народното събрание утвърди моята номинация за ръководител, ще се опитам да допринеса с нещо за малко възобновяване на престижа на Народното събрание. Днес би трябвало да споменем такива хора като акад. Благовест Сендов, като Йордан Соколов, като Любен Корнезов, които освен не доближаваме, само че и сме надалеч от тях, да не пропусна Светослав Лучников. Тези хора, които сложиха други летви, други стандарти, добави Дончева.

08:00
Малка група протестиращи посрещат депутатите с апели против ГЕРБ.

 Малка група протестиращи се събра пред Народното събрание, където беше охранявана от служители на реда
Малка група протестиращи се събра пред Народното събрание, където беше охранявана от служители на реда
Снимка: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР