43 000 кокошки носачки от птицеферма в село Трилистник, община

...
43 000 кокошки носачки от птицеферма в село Трилистник, община
Коментари Харесай

Хиляди кокошки в село Трилистник са засегнати от птичи грип

43 000 кокошки носачки от птицеферма в село Трилистник, община Марица, са наранени от птичи грип. Това заяви шефът на Регионалната дирекция по сигурност на храните в Пловдив доктор Камен Янков за Фокус. Констатирано е първично огнище на болестта, което е доказано с протокол от лабораторно проучване. С цел надзор и очистване на болестта са приложени всички ограничения в сходство с настоящото законодателство.

Предприето е хуманно умъртвяване и заличаване на всички птици, отглеждани в засегнатото стопанство, което ще бъде последвано от разчистване и стерилизация. Определена е трикилометрова защитна зона и 10-километрова зона за наблюдаване към установеното огнище на болестта.

Забранено е придвижването на птици и артикули от тях в и от защитната и следената зона. В двете зони се не разрешава търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в защитната зона.

Засилен е надзорът и ограниченията за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е мощно съсредоточена популацията на диви птици.

От Българската организация по сигурност на храните припомнят, че фуражите следва да се съхраняват в закрити пространства, както и суровините за фуражи - по този начин се заобикаля опцията диви пернати да заразят фуража, а оттова и питомните да бъдат инфектирани със вируса.

На този стадий няма наранени хора и няма заплаха за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да провокира леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прахуляк от фермите или при директен контакт на хората със инфектирани птици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР