429 хиляди микропластмасови частици на квадратен километър има в Черно

...
429 хиляди микропластмасови частици на квадратен километър има в Черно
Коментари Харесай

Пластмаса мъчи Черно море

429 хиляди микропластмасови частици на квадратен километър има в Черно море - това откри първото у нас проучване , заяви Българска национална телевизия. Основен замърсител на морето са реките, в този момент учените от Института по океанология към Българска академия на науките работят по идващия си план - замърсяването на Дунав. Учените са открили, че най-силно е замърсяването в региона на нос Калиакра и при устието на река Камчия. Всяко придвижване на водата размества и разнася микрочастиците, които се отсрочват на дъното и повече не могат да бъдат извлечени от седимента. Пластмасата минава няколко стадия на разграждане, като последният е превръщането ѝ в наночастици.

Според Световната здравна организация микропластмасите влизат в човешкия организъм главно посредством водата и морските блага. Въздействието им върху здравето ни към момента не изцяло изяснено, само че се допуска, че въздействат върху ендокринната и репродуктивната система. Учените към този момент са открили, че в черноморската рибата има останки от пластмаса.
 Микробите еволюират и стартират да ядат пластмаса
Микробите еволюират и стартират да ядат пластмаса

Учени откриха ензими, които разграждат платмасите по непознати способи

Най-пряко наранени от замърсяването с пластмаси обаче са организмите, които филтрират морската вода, като мидите и рапаните. Затова от три години Европа се пробва да ограничи пластмасата за еднократна приложимост.

Последните странни находки, които учените откриват, са елементи от хладилници, автомобилни мотори, елементи от тоалетни чинии, както и разнородни артикули на фармацевтичната индустрия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР