42 нови обекта на световното наследство бяха обявени тази седмица

...
42 нови обекта на световното наследство бяха обявени тази седмица
Коментари Харесай

42 нови обекта са добавени към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на международното завещание бяха оповестени тази седмица от Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета, ЮНЕСКО, на среща в Рияд, Саудитска Арабия. За да бъде включен обект в листата, той би трябвало да има „ изключителна универсална стойност “.
С новите 42 обекта, описът на международното завещание на ЮНЕСКО към този момент включва 1100 места по целия свят. Сред тях са Мачу Пикчу в Перу – античната крепост на върха на планината на инките с изключителна архитектура, Големият бариерен риф в Австралия – неповторима морска екосистема, античният център на Рим в Италия, съхраняващ няколко хилядолетия културно завещание. (Общо 9 материални обекта от Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, в това число 7 културни и 2 естествени, се намират в България. Нематериалните обекти в страната са хорът на Бистришките баби, ритуалът „ нестинарство “, традицията на „ Чипровските килими “, ритуалът „ Сурва “ и мартеницата – бел.ред.)
Сред новите местоположения са 33 археологически обекта и 9 естествени зони с изключителна хубост. Археологическите обекти включват мистични гробища в Корея, замъци от епохата на викингите в Дания и градове в Европа – да вземем за пример Кулдига в Латвия, Ерфурт в Германия и Жатец в Чешката република. Няколко съществуващи археологически обекта бяха разширени, с цел да включат нови области – да вземем за пример храма на Ко Кер в Камбоджа, сухата гора Андрефана в Мадагаскар и архипелага Кат Ба във Виетнам в залива Ха Лонг.
Някои от естествените обекти, добавени към листата, са националният парк Bale Mountains в Етиопия, пещерите на Северните Апенини в Италия, горският масив на Odzala-Kokoua (Конго), вулканите и горите на планината Pelée, питоните на Северна Мартиника (Франция). 
За да бъде включен обект в листата на наследството на ЮНЕСКО, той би трябвало да се смята за „ изключителна универсална стойност “. Номинираното място би трябвало да е „ великолепен естествен феномен “ или „ зона с изключителна естествена хубост “, или нещо, показващо „ значим продан на човешки полезности за избран интервал от време или в границите на културна област на света “.
Отговаряйки на няколко от тези критерии са високите 3,96 м монголски „ Еленови камъни “. Те са служили като жертвени олтари през късната бронзова ера (1200 до 600 година прочие н. е.). От бронзовата ера е и испанската „ тайлотска конструкция “ на остров Менорка, в западната част на Средиземно море. 
В Норвегия група каменни украшения, разказани от DaIly Mail като „ житни кръгове в жанр НЛО “, в действителност са били замъци от епохата на викингите. Разположени в Агерсборг, Фиркат, Нонебакен, Трелеборг и Боргринг. 
Друга локация, включена в листата, е американският Hopewell Ceremonial Earthworks, на река Охайо. Построени преди 2000 и 1600 години, тези осем локални церемониални структури отразяват „ точни геометрични фигури “, както и върхове на хълмове, които са били изменени, с цел да обкръжават големи площади.
Обединеното кралство номинира през април нови седем обекта за влиятелната ранглиста, само че не получи утвърждение за нито един от тях. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg