42-годишния Иво Бойчев от Бургас отива зад решетките за 6

...
42-годишния Иво Бойчев от Бургас отива зад решетките за 6
Коментари Харесай

Бременна жена и други наивни попаднаха в мрежите на бургаски измамник, изгоряха с над 150 бона

42-годишния Иво Бойчев от Бургас отива зад решетките за 6 години. Това реши Районният съд в морския град, откакто призна за отговорен Бойчев за редица измами, от които съумял да измъкне 151 155 хиляди лева, оповестява "Флагман ".

Той е обвиняем за това, че в интервала от месец август 2015 година до месец март 2016 година е съумял да оплете в лъжливите си мрежи трима бургазлии за пет разнообразни "сделки ".

По време на следствието е открито, че Бойчев е бил шеф и едноличен притежател на комерсиално сдружение. В същото сдружение (през 2015 г.) почнал работа един от потърпевшите – бременна жена от Бургас, която имала предпочитание да си закупи апартамент.

Тя видяла публикация за продажба на подобен от НАП-Бургас. Пострадалата помолила измамника да отиде с нея и да огледат въпросното жилище, намиращо се в ж.к. „ Меден рудник “.

След като завършил огледът, мошеникът се обадил по телефона в наличието на дамата, като я излъгал, че е разговарял с известния юрист Марковски от София, който бил осведомен с процедурата по закупуване на жилища от Национална агенция за приходите. Предложил на потърпевшата да си избере жилище, а той и юристът щели да и оказват помощ да го закупи.

Бургазлийката посочила на Бойчев определения апартамент, а той й декларирал, че още веднъж се е съветвал с юриста, съгласно който било допустимо да бъде направено непосредствено предложение към Национална агенция за приходите, без да е належащо да се изчаква датата на търга за парцела, само че за задачата трябвало да се преведе сума в размер на 25 % от цената на обекта, а не 20 %, както било оповестено на уеб страницата на Национална агенция за приходите.

Парите трябвало да бъдат преведени по сметка на комерсиалното сдружение, ръководено от Иво Бойчев. Пострадалата поискала телефонния номер на юриста, само че измамникът й споделил, че той бил доста зает и заради тази причина трябвало да си контактуват по ел. поща.

Жената превела сумата от 16 800 лв. по сметката на комерсиалното сдружение, а Бойчев дал копие на платежно разпореждане (с погрешно съдържание), от което било видно, че те са трансферирани по сметка на Национална агенция за приходите. Предоставил и адрес на ел. поща на посочения юрист.

Няколко дни по- късно дамата получила писмо от посочената поща, в което пишело, че би трябвало да бъдат преведени още 25 % от цената на жилището, а по-късно и ново писмо с искане за превод на остатъка от цялата сума. Така потърпевшата превела още 47 400 лв..

Подобна била измамата и с втория потърпевш. Той бил в близки връзки с посочената нагоре жена, която му съобщила, че комерсиалното сдружение, което се ръководи от Иво Бойчев ще взе участие в търг за закупуване на жилища от Национална агенция за приходите, като подпомагане ще окаже известният юрист Марковски. Мъжът също изискал да закупи апартамент, като за тази цел превел сумата от 10 000 лв. по сметка на Бойчев. Парите били преведени на 05.10.2015 година

По време на следствието са разпитани всички български юристи с семейството на посочения юрист. Нито един от тях не е удостоверил другарство с мошеника Бойчев, не са открити и други доказателства в тази посока.

Пострадал от другите три измами е и мъж, който също е шеф на комерсиално сдружение. Той също имал желание да закупи жилище в град Бургас. Жертвата и Бойчев се срещнали през месец декември 2015 година, с цел да обсъдят възможна договорка. Бойчев съумял да завлече и него, като му заречен да му спомага за закупуване на жилище на преференциална цена.

За задачата трябвало да бъде преведена сумата по банкова сметка на сдружението му. Така на три превода по въпросната сметка постъпила сумата от 55 000 лв.. Във връзка диалозите за закупуването на жилището, потърпевшият мъж почнал да подържа по-близки връзки с измамника. Така Бойчев съумял да го убеди, че е намерил доста преференциална оферта за закупуване на микробуси от Германия.

Съобщил му, че те ще бъдат закупени от неговото комерсиално сдружение, а то щяло да трансферира собствеността върху тях на това, ръководено от потърпевшия.

На 26.02.2016 година, Иво Бойчев помолил мъжът да му преведе сумата от 20 000 лв. за два микробуса, което малко по-късно било сторено. Платените микробуси по този начин и не били доставени.

Няколко дни по-късно мошеникът още веднъж се обадил на наивния бургазлия и му съобщил, че е намерил доста преференциална цена на три леки автомобила, които към този момент бил закупил и били натоварени на автовоз, пътувайки към България дружно с към този момент закупените микробуси.

Мъжът се доверил на Бойчев и повярвал сляпо на думите му, и решил да закупи и един от леките коли. За задачата превел сумата от 1000 евро по сметка на комерсиалното сдружение ръководено от Иво. Автомобилът не бил доставен.

Наказанието би трябвало да бъде изтърпяно при първичен „ непоколебим “ режим в затвор.

Присъдата на Районен съд – Бургас, която е постановена по реда на съкратеното произвеждане, може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР