42 елена лопатара бяха разселени на южния бряг на язовир

...
42 елена лопатара бяха разселени на южния бряг на язовир
Коментари Харесай

42 елена лопатара бяха разселени край Кърджали

42 елена лопатара бяха разселени на южния бряг на язовир Кърджали в края на ноември. Лопатарите са под непрекъснато наблюдаване от екипа на фондация " По-диви Родопи " и чиновници и членове на ЛРД Кърджали, които сътрудничат за връщането на животните в региона.

В грижата за животните към този момент се включват и интензивно оказват помощ за опазването локалните поданици, за които освобождението на животните е огромна наслада, показа по време на освобождението Неджми Мустафов, ръководител на Ловно-рибарската тайфа Боровица към Ловно-рибарското съдружие в Кърджали. Половината от парите за разселването на елените идват от Националната стратегия за разселване на дивеч на СЛРБ, а разселените животни няма да бъдат ловувани най-малко 5 години.

Следващите няколко месеца южно от Крумовград и Момчилград следва да бъдат разселени още над 50 елени лопатари . Целта на фондация По-диви Родопи е малко по малко еленът лопатар да бъде възобновен в задачите Източни Родопи.
 Снимка 555950
Източник:

Биологичното многообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа. Пасейки шубраци и дървета, елените дружно с другите тревопасни оказват помощ за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от голямо значение за опазването на богатото биоразнообразие на този район. Остатъците от умрели елени лопатари са значима хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Елените са забавен обект за наблюдаване и снимане от туристи и фотографи и способстват за одобряването на региона като забавна туристическа дестинация. В Източните Родопи до този миг са разселени над 400 елена лопатари и 50 благородни елена.

Еленът лопатар е бил необятно публикуван в предишното по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни остатъци са открити в съвсем всички български праисторически обитаеми места. Предполага се, че е бил изтребен от индивида през ранното средновековие. В началото на предишният век е почнало неговото възобновяване в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР