41.9% от българите търсещи преквалификация са мотивирани от желанието да

...
41.9% от българите търсещи преквалификация са мотивирани от желанието да
Коментари Харесай

Изследване: Над 40% от българите се преквалифицират, за да работят за себе си

41.9% от българите търсещи преквалификация са стимулирани от желанието да придобият умения да работят на свободна процедура. Това сочи изследване извършено измежду 1010 българи, проведено от лицензиран професионален център Нет Ит. Проучването е извършено посредством Фейсбук и в него са взели присъединяване хора от цялата страна, написа Inews.

Другите аргументи, които участниците в изследването показват като претекст, да търсят преквалификация са нископлатена настояща работа (17.3%), работа, която не им доставя наслаждение (12.7%), стрес на работното място (11.1%) и липса на вероятност пред сегашната им специалност (10.4%).

Посоката в която участниците в изследването желаят да се образоват, са специалности които са или с известност на високо платени или дават късмет за работа на свободна процедура. Така да вземем за пример 23.6% от интервюираните показват, че биха са преквалифицирали в графични или уеб дизайнери, 20.5% в интериорни дизайнер, 13.9% в програмисти, 12.4% в счетоводители и 10.6% във фотографи. Останалите проценти до 100 са посочени огромен брой разнородни специалности.

" Проучването ясно показва потребността от умения за пускане на активност на свободна процедура, които сега се получават посредством самоподготовка или обособени откъснати събития. Да бъдеш фрийленсър е предприемаческа активност, за която се подава данъчна декларация и човек би трябвало да има умения и знания по маркетинг, договаряния с клиенти, презентационни умения и други Надявам се от ден на ден образователни институции да вкарат сходна подготовка, а за какво не и тя да стане наложителна в държавните просветителни стандарти. Това ще усъвършенства виталния стандарт на експертите в страната и ще ги задържа да остават тук ", споделя Илиян Петров, създател на Нет Ит.

" В Нет Ит резултатите от изследването не бяха изненада за нас, защото при следене на развиването на хората, които получават професионална подготовка при нас, виждам, че доста от тях работят на свободна процедура или даже стартират личен бизнес благодарение на добитите в центъра умения ”, отбелязва Петров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР