3D пpинтиpaнeтo нaбиpa все по-голям популярност в съвременното ни общество

...
3D пpинтиpaнeтo нaбиpa все по-голям популярност в съвременното ни общество
Коментари Харесай

Д-р Ваньо Везиров и неговият медицински „Оскар“

3D пpинтиpaнeтo нaбиpa все по-голям известност в актуалното ни общество и предлага решения в доста разнообразни области. Ваньо Везиров е млад доктор и бизнесмен с задача да трансформира света посредством нововъведения в медицината. През 2019 година той основава биотехнологична компания за 3D принтиране на персонализирани медицински импланти за хора и животни, както и за направа на 3D анатомични и хирургични модели.


Биoпpинтиpaнeтo e cмecицa oт биoинжeнepcтвo, пoлимepнa xимия, ĸлeтъчнa биoлoгия, мeдицинa и apxитeĸтypa. В рамките на 2 години компанията OS Implants съумява да притегли инвестиция от 15 000 евро, под формата на грант и да създаде първите си 50 продукта. А оценките не закъсняват – печели премията за „ Най-добър стартъп “ съгласно Innovation Accelerator Bulgaria; премия за „ Високи достижения в нововъведенията “, връчена персонално от президента на Република България и приз за „ Иновации в медицината “ от посолството на Швейцария у нас.
В идващото изявление българският доктор ни споделя за нововъведенията в медицината и по какъв начин до няколко години възнамерява да трансформира компанията си в една от водещите в производството на изкуствени стави и костни импланти, продаваща в цяла Европа и Близкия Изток.



Разкажете ни повече за себе си и компанията, която управлявате. Как стартира всичко?
„ OS “ на латински значи „ кост “ и оттова идва името на компанията - „ костни импланти “. Преди година и половина приключих медицина в Медицинския университет в София и в този момент се занимавам с 3D принтиране, това е моята пристрастеност от 4 години. Още когато бях студент по медицина в никакъв случай няма да не помни една доста забавна история – представете си едно бюро и един студент по медицина в 04:00 часа през нощта, напълно класическо време за един студент да будува и да учи.
Прелиствайки учебника попаднах на една забавна тематика, която се назовава имунология. Там нещата са блестящи, тъй като има доста логичност и не би трябвало да запаметяваш всякакви неща, има взаимно-свързани връзки. И започнах да чета за трансплантацията на органи и забелязах един проблем. На макро равнище, когато един хирург слага орган в друго човешко създание – реципиент, той се пробва да му помогне, само че на микро равнище клетките не мислят по този начин. Клетките разпознават органа като непознат.  


И започнах да диря в Гугъл за решение за това несъгласие. Тогава попаднах на един доста забавно клипче с професор Антъни Атала от Щатите, който споделя „ Здравейте, аз съм Антъни и моята лаборатория принтира уши “ и демонстрира едно ухо. Това беше както се споделя обич от пръв взор – влюбих се в концепцията да сътворявам решения, свързани с високите технологии и по този начин започнах да узнавам повече за 3D принтирането.
Първата компания, която съосновах беше обвързвана с биопринтиране, 2 години по-късно продължих с това, натрупах опит по какъв начин се управлява екип, през какви компликации би трябвало да преминеш и кацнах на още един проблем – актуален. В огромна част от медицинските университети материалната база е извънредно остаряла. Ние работим върху черепи, които са извънредно остарели, само че това не е най-големият проблем, а че те са счупени и ти би трябвало самичък да си представиш анатомичните структури, тъй като те просто липсват.


По тази причина, употребявайки познанията си от 3D принтирането, взех решение, че мога да се оправя с този проблем. И по този начин посредством компютърната томография на здрав пациент, успяхме да снемем данните единствено за черепа, по-късно ги превърнахме във виртуално изображение и го пуснахме на 3D принтера. Резултатите бяха впечатляващи, тъй като постигнахме доста висока анатомична акуратност, ние имаме 100% от всички структури, които един студент може да следи върху анатомичен модел. И когато споделих на моите другари, те бяха „ оо, това е толкоз крепко, желая и аз “. После пристигна пандемията, студентите си отидоха у дома, което още повече изостри потребността от потреблението на такива модели.
Също по този начин 3D принтирането намира приложение и в една друга сфера, която е не толкоз ориентирана към студентите по медицина, колкото към пациентите. На Запад, в огромните лечебни заведения и в някои университети към този момент има центрове за 3D принтиране, където се вършат точни копия на пациентските патологии. Например смален модел на пациент, измъчен от сколиоза - гръбначното заболяване, което се следи относително постоянно.


Една такава интервенция може да отнеме до 12-14 часа, което основава известни опасности за пациента, който е непрекъснато на оперативната маса. Когато се употребява сходен хирургичен модел, лекарят има опция да възнамерява доста тъкмо и доста добре интервенцията си, тъй като ние му даваме модел, който е 1 към 1 с патологията на пациента.  Искам да отворя и тематиката за образованието на пациента, на Запад лекарите и институциите влагат в това да обучат пациента какво е неговото заболяване, какъв брой е съществено и по какъв начин би трябвало да се третира, нещо което в България го няма.
Да разбирам ли, че употребявайки сходни 3D модели лекарите могат да вършат симулации на по-сложни интервенции " на изсъхнало "?
Да, хирургичните модели намират приложение при по-сложни и по-рискови интервенции, където е нужна в действителност доста добра подготовка. При по-обикновените интервенции не е належащо, тъй като това са по този начин нар. рутинни интервенции. Съвременната медицина, не на бъдещето, а актуалната, тъй като това към този момент се прави в по-развитите страни, предлага по-елегантно решение, което се назовава персонализирани импланти.


Използването на персонализирани импланти води до многопо-бързо възобновяване, рисковете за живота на пациента са по-ниски и времето на интервенцията е по-кратко, което в последна сметка е основното, тъй като нашата роля като лекари е да създадем всичко допустимо по силите ни, с цел да създадем престоя на пациента в болничното заведение най-лек, а и по-късно.
Подходящ ли е този способ за потребление и върху животни?
Абсолютно, персонализираните импланти са подобаващи и за животни. В началото преди 1 година, когато главният ни фокус бяха хирургичните модели, ние стартирахме точно с ветеринарни хирургични модели, тъй като се запознахме с ветеринарни лекари, които имат пристрастеност към новото и технологиите. Затова моля към обществото да отворят съзнанието си към технологиите, тъй като те могат да решат остарели проблеми по доста добър метод.


Принтирали сме повсеместен скелет на куче с естествена анатомия, само че по същия метод сме принтирали и над 25 модела на пациенти с патологични проблеми. Имахме един случай с едно кученце на име Лизи, йоркширски териер, което страдаше от заболяване на гръбначния дирек. За да се поправя тази контузия беше належащо да се направи една доста прецизна интервенция, да се създадат отвори в костната конструкция на прешлените с диаметър от 1 милиметър и беше належащо доста обширно обмисляне. Освен хирургичния модел, ние направихме и хирургични водачи – структури, които демонстрират точното разположение на отвора, с цел да може хирургът да направи отворите на точното място, без риск за пациента, в тази ситуация на кученцето. Защото 1 милиметър в неверната посока може да сковава животното, нещо, което ние се опитваме да избегнем.


След какъв брой време Вашата компания ще бъде способна да принтира протези, които действително да се ползват в човешкото или животинското тяло, а не просто да служат за ориентир?
Има към този момент към 10 или 12 компании в света, които употребяват персонализираните протези за непосредствено използване в човешки или скотски тела. Ние сме на към година – година и половина от произвеждането на високотехнологични импланти, защото се нуждаем от по-голяма техническа подготвеност.
По-голямата част от нашия екип сме лекари, имаме няколко стажанта, които се занимават с инженерната част на компанията, само че се нуждаем от още качествени механически експерти, които да ни оказват помощ да отпечатваме с този полимер „ peek “. Той се употребява както в здравната, по този начин и в автомобилната промишленост, само че е предизвикателство за всеки един 3D принтер, защото температурата за принтиране е доста по-висока – 450 градуса, 2 пъти повече от общоприетите 220 градуса за принтиране. Съответно се изисква по-напреднала машина.
Истината е, че ние направихме нашите опити с технологията, която имаме и се оказа, че би трябвало да влагаме повече, с цел да реализираме приемливи резултати, тъй като сега към момента нямаме нужното качество на продукта, с цел да е готово за слагане в животинско или човешко тяло. А и цялото нещо би трябвало да бъде сертифицирано, което също е обвързвано с пари.



Какви поръчки най-често получавате?
Към сегашния миг 80% от поръчките ни са свързани с анатомични модели и към 20% са за хирургичните модели за ветеринарна и хуманна медицина.
Наскоро спечелихме и един план към фондация „ Америка за България “, които ни разреши да създадем добавена действителност на черепа, посредством която напълно скоро студентите по медицина ще могат през приложението да сканират целия череп, като в действително време ще виждат всички анатомични структури и тяхното разположение, което би лимитирало потребността от атласите. По тази причина го кръстихме „ Оскар “, първият медицински Оскар.
Пазарът на анатомичните модели е голям в международен мащаб, той е някъде към 69 милиарда $, а растежът е към 15%, тъй че това е част от обозримото близко бъдеще на компанията. Разбира се, нашата дълготрайна цел е, употребявайки целия опит, който сме натрупали в работата си с 3D принтерите, да го влагаме в това в действителност да вършим значими резултати в персонализираната медицина в региона на хирургията – неврохирургия, лицево-челюстна, ортопедия, травматология и даже коремна хирургия.






Колко време лишава принтирането на един средно-голям модел? 
Принтирането на един подобен модел е към 26 часа от 1 принтер. Нашият потенциал към сегашния миг е някъде към 15 принтера, имаме нещо като дребна плантация за 3D принтиране, където се извършват огромна част от поръчките.
Колко индивида са въвлечени в целия развой и к ак ви се отрази пандемията? На какво ви научи тя?
Компанията е учредена преди 2 години и сега в нея работят към 7 души. Пандемията ни се отрази съзидателно, тъй като всеки един проблем може да бъде обсъждан и като предизвикателство, знам че звучи супер тривиално, само че е истина. Ние се включихме към всички запалянковци и започнахме да отпечатваме шлемове за лекарите, които са на първа линия. Това ни даде опция да покажем какъв брой значимо е 3D принтирането . За разлика от общоприетите способи на произвеждане – тук елементарно можеш да сменяш метода на произвеждане единствено за 1 ден.
 3D принтиране - метод да си построиш къща за единствено две денонощия 3D принтиране - метод да си построиш къща за единствено две денонощия
Чешки екип проектира и създаде 3D печатница за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид с 20%. Първият ѝ артикул е къща, издигнат...




Как реагират околните и приятелите ти на твоето занятие?
С любознание и с едно удивление, че аз се усещам добре, вървейки този неотъпкан път, по който ходя в този момент. Аз съм извънредно признателен, че те ме поддържат и ми дават цялата си обич, която ми дава мощ да продължа да върша нещата, които ме вършат благополучен, намирам за смислени и ми дават вероятност за развиване.
 В Дубай построиха първата двуетажна постройка посредством 3D принтиране (ВИДЕО) В Дубай построиха първата двуетажна постройка посредством 3D принтиране (ВИДЕО)
" Сграда на бъдещето " - по този начин дефинира Световният стопански конгрес първата двуетажна сграда, издигната в Дубай, посредством 3D принтиране....
Как се виждаш след 10 години, защо мечтаеш?
Виждам се по същия метод, мисля че рамката на времето не би следвало да бъде насочна точка на нашето мислене. Това, което съм забелязал е, че доста постоянно пренасяме очакванията си, упованията си и метода, по който мислим, към бъдещето. Аз не го намирам за дейно, тъй като това значи „ единствено да се случи това и ще бъда благополучен “, а не можем ли да намерим метода и аргументите да сме щастливи в този момент, тук в действителността. Аз желая да продължа да намирам салдото в персоналния си живот, в професионалния, духовния и категория семейство и другари.


Мечтите ми са свързани напълно с опцията да оказвам помощ на повече хора да реализират техните фантазии. Аз се усещам благополучен, когато мога да дам и допринеса от себе си, с цел да може различен човек да се усеща по-добре. А в по-краткосрочен проект имам една щура фантазия за това лято, желая да се опитам да съчетавам странствуване с кола-кемпер и бизнес развиване. Например да отида в Гърция, нека са отворени границите, и да се срещам със студенти и лекари по работа денем, а следобяд да съм на плажа, тъй че да направя смислена почивката си.
Мислил ли си за бягство от България или виждаш живота си тук?
 Българска компания създава 3D технология за решение на казуса с женското неплодородие (ВИДЕО) Българска компания създава 3D технология за решение на казуса с женското неплодородие (ВИДЕО)
Спас Керимов е единствено на 28 години, само че от 2016 година оглавява новаторска компания, занимаваща се с 3D биопринтиране на човешки тъкани. Фирма...
Да си призная аз не се усещам толкоз завързан към мястото, където пребивавам и тази концепция за отиване и връщане ми става все по-неясна. Аз се усещам жител на света и имам вяра във опцията да бъда където си пожелая и когато си пожелая. Ще оставя пътя самичък да ми покаже посоката, в която би трябвало да се придвижа. Не съм твърдо за или срещу България, нямам котва. Но въпреки всичко се надявам да бъда повече в България. Засега тя ми дава нужните ми условия за развиване, само че няма да укривам, че в съзнанието си виждам и други страни какъв брой добре се развиват, виждам едно прелестно, жужащо общество от експерти и хора със пристрастеност към науката и на други места. Аз бих желал да бъда част от такова общество. В България на този стадий не го виждам, тъй че бъдещето ми ще е там, където се усещам добре.
Интервю на Габриела Андреева



Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР