3D печат ще направи производството по-гъвкаво и по-евтиноПрототипът Прометей се

...
3D печат ще направи производството по-гъвкаво и по-евтиноПрототипът Прометей се
Коментари Харесай

Европа тества ракетен двигател с кислород-метан

3D щемпел ще направи производството по-гъвкаво и по-евтино

Прототипът Прометей се тества на площадка в немския аерокосмически център DLR
(снимка: ESA)

Европейската галактическа организация (ESA) организира проби на първообраз на бъдещия ракетен мотор с кислород-метан за многократна приложимост. Този вид мотори би трябвало да станат основа за ново потомство европейски ракети. Това ще бъдат системи за многократна приложимост с гъвкава настройка, доста елементи за които ще бъдат отпечатани на 3D принтери.

ArianeGroup създава прототипа на бъдещите европейски мотори с течно гориво. Очаква се новите мотори да бъдат 10 пъти по-евтини за произвеждане от сегашните мотори Vulcain 2 за главната степен на ракетата Ariane 5.

Понастоящем разработчикът организира тествания на газовия генератор на прототипа Прометей (Prometheus) в тестова площадка на немския аерокосмически център DLR. До декември тази година прототипът Прометей M1 ще получи горивна камера за в допълнение тестване.

Адитивните технологии (3D печат) ще създадат производството на мотори относително на ниска цена и конкурентоспособно във връзка с най-новите комерсиални оферти. Ускорението става както на стадия на прототипиране, по този начин и в производството.
още по тематиката
За Прометей, да вземем за пример, се отпечатват турбина с турбокомпресор, вход за помпа и газови генератори. Твърди се и за висока степен на компютризация на блоковете за ръководство на мотора. Това го прави образован и евентуално рециклируем.

Според галактическата организация, Прометей може да се употребява както за главната, по този начин и за горната степен на ракетите-носители. Той има променлива двигателна сила, може да прави неведнъж запалване и изисква единствено минимални наземни интервенции преди и след полета.

В допълнение, моторът работи на течно кислород-метаново гориво, което го прави по-лесен за ръководство, в сравнение с моторите с някои други горива.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР