3D-отпечатаната храна ще стане масова в домовете на руснаците след

3D-отпечатаната храна ще стане масова в домовете на руснаците след ...

Руснаците ще си правят храната у дома с 3D принтери


3D-отпечатаната храна ще стане масова в домовете на руснаците след няколко години
(снимка: CC0 Public Domain)

3D принтерите ще започнат масово да печатат храна в кухните на руснаците след 5-7 години, съобщи Дмитрий Песков, специален представител на президента Путин по цифрово и технологично развитие.

Самите принтери ще бъдат почти толкова достъпни, колкото прахосмукачките, казва Песков пред РИА Новости. Печатът на годни за консумация продукти на 3D принтер вече е реалност, но според него засега този метод се използва в малък мащаб – например за декориране на торти.

Песков е сигурен, че за да стане технологията по-широко разпространена, тя трябва да „обедини усилия” с друга нарастваща тенденция – производството на растително месо, отбелязва агенция .

„Все още сме на много ранен етап,  но мисля, че ще отнеме 5-7 години, за да намерим решения, които искаме да поставим в нашите кухни… Това определено ще бъдат масови евтини устройства, нещо като прахосмукачките”, допълва Песков.
още по темата
Съставките също няма да са скъпи, уверява той. В допълнение, 3D-отпечатаната храна ще спомогне за значително намаляване на въглеродния отпечатък, тъй като ще се използват растителни съставки при производството ѝ.

Проектът за разработване на такъв принтер е включен в пътната карта на НТИ за FoodNet – това е пазар на нови технологии, продукти и услуги в областта на производството и потреблението на храна, който може да подобри качеството на живот на хората и да стимулира растежа на икономиката.

Предвижда се FoodNet да се превърне в международен пазар, на който руските компании могат да продават иновативни продукти и да предоставят услуги по целия свят. Според експерти на НТИ, до 2035 г. размерът на FoodNet пазара ще възлезе на 3,5 трилиона долара.

Пътната карта на НТИ до 2028 г. предвижда руснаците самостоятелно да си произвеждат храна с помощта на . Развитието в тази област вече е в ход. Един от сценариите предполага, че домашното устройство може да отпечатва месо от растителен протеин или от предварително култивирани месни клетки.

В индустриален мащаб планове за производство на 3D-отпечатани продукти вече – тя възнамерява да произвежда пилешки хапки по новата технология.

Източник: technews.bg