39 семейства пък са получили еднократна помощ за раждане на

...
39 семейства пък са получили еднократна помощ за раждане на
Коментари Харесай

Близо 400 родители в Русенско са получили еднократна помощ за раждане на второ дете

39 фамилии пък са получили еднократна помощ за раждане на близнаци

За две години общинаРусе е отпуснала еднократна финансова помощ на 416 родители за раждане на второ дете или близнаци. Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция началникът на общинския отдел " Здравни действия " в Русе Радостина Пейкова. По думите ѝ това е част от политиката на общината за насърчаване на виновното родителство.

Тя напомни, че с решение на Общинския съвет от 14 декември 2020 година е призната разпоредба за изменение и допълнение на Наредба №21 за реда, метода и изискванията за отпускате на еднократна финансова помощ на жители от бюджета на общинаРусе. " Съгласно наредбата размерът на предоставената еднократна финансова помощ е 150 лв. при раждане на второ дете и 400 лв. при раждане на близнаци ", изясни Пейкова.

Право на финансова помощ имат родителите или осиновителите, които дават отговор на няколко условия. Те би трябвало да имат непрекъснат и сегашен адрес на територията на общинаРусе, като единият родител да е с непрекъснат адрес не по-малко от година все още на раждане на детето. Двамата би трябвало да са навършили 18 години все още на раждане на детето и да имат непрекъснати здравни осигуровки.

Пейкова изясни, че наредбата е влезнала в действие от 1 януари 2021 година. Финансовата помощ се дава за деца, родени след 31 декември 2020 година, които са втори подред в фамилията или са близнаци.

" В интервала от 1 януари 2021 година до 31 декември 2022 година в общинаРусе са постъпили общо 473 заявления-декларации от родители на новородени деца за приемане на еднократна финансова помощ по реда на наредбата. Към момента няма подадени заявки от осиновители на новородените деца. Отпусната е еднократна финансова помощ на 416 лица, които дават отговор на изискванията. От тях 377 родители са за раждане на второ дете, а 39 - за близнаци. Изплатените финансови средства от бюджета на общината са в размер на 70 100 лв. ", сподели Пейкова.

" Подпомогнати са всички родители, които дават отговор на изискванията за приемане на финансова помощ по наредбата, в това число и за деца, родени на територията на други обитаеми места. Общо 57 родители имат отвод, като съществени аргументи са липса на адрес в общинаРусе и неплатени здравни осигуровки ", изясни Пейкова.

По думите ѝ нужните документи за кандидатстване са оповестени на формалната интернет страница на ОбщинаРусе в раздел " Здравеопазване ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР