''Пардю Фарма'' и членове на богатото семейство Саклър, собственици на

...
''Пардю Фарма'' и членове на богатото семейство Саклър, собственици на
Коментари Харесай

Производител на болкоуспокояващо ще плати 270 млн. долара, за да не отиде на съд

''Пардю Фарма'' и членове на богатото семейство Саклър, притежатели на производителя на болкоуспокояващото OxyContin, са постигнали съглашение за 270 млн. $, с цел да приключат правосъдното дело, повдигнато от страна на щата Оклахома, който упреква компанията, че подкрепя епидемията от корист с опиати, заяви ''Ройтерс''.

Споразумението с основния прокурор на Оклахома Майк Хънтър е първият резултат след вълната от неотдавнашни правосъдни каузи, които упрекват ''Пардю'' в излъган маркетинг за продажба на болкоуспокояващи. Сделката бе подписана, откакто компанията реализира крах във връзка с отсрочване на процеса по делото, който бе избран за 28 май.

Съдебният иск на Хънтър за 2017 година упрекна ''Пардю'','' Джонсън и Джонсън'' и ''Тева Фармасьютикал Индъстрийс ООД'' в излъган маркетинг, който не загатва рисковете от пристрастяване, свързани с наркотичните съставки на болкоуспокояващите, като в същото време преувеличава изгодите от тях.

Компаниите отхвърлят ​​да са направили нарушавания. Според правосъдните документи страната е поискала над 20 милиарда $ обезщетение. Споразумението от 270 млн. покрива единствено ''Пардю'', оставяйки предявените искове против Джонсън и Джонсън'' и ''Тева Фармасьютикал Индъстрийс ООД

Хънтър насрочи конференция за вторник, с цел да разгласи измененията по делото. Говорител на Хънтър отхвърли да разяснява, до момента в който юрист на ''Пардю'' не отговори на молба за коментар.

Съдебният арбитър по-рано този месец отхвърли настояванията на фирмите да забавят процеса. В понеделник Върховният съд на Оклахома отхвърли обжалването на това решение.

От към 2000 правосъдни каузи на национално равнище, повече от 1600 са във федерален съд, а останалите са в държавните съдилища. 1600-те правосъдни каузи бяха консолидирани пред федерален арбитър в Охайо, който упорства за съглашение по делото при започване на октомврийския развой.

Споразумението по делото сред ''Пардю'' и Оклахома облекчава непосредствения напън върху производителя на медикаменти, съобщи Александра Лахав, професор в Юридическия факултет на Университета в Кънектикът. Тя сподели, че компанията евентуално също е в договаряния и с другите компании за съглашения.

Опиоидите, в това число предписаните болкоуспокояващи, хероин и фентанил, са били причина за рекордните 47 600 смъртни случая от свръхдоза през 2017 година в Съединени американски щати, съгласно американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите.

Епидемията е провокирала правосъдни каузи от държавни и локални управляващи, обвинявайки разнообразни медикаменти, че способстват за рецесията, в това число ''Пардю'', която създава болкоуспокояващото OxyContin от 1996 година насам.

''Пардю'' е провела полемики за разрешаване на разногласието с юристите на ищците, които постоянно съпоставят случаите с широкоразпространени правосъдни каузи против тютюневата промишленост, които приключиха със съглашение на стойност 246 милиарда $ през 1998 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР