''Хората си искат общинските ВИК-та, такива има и добре работещи.

...
''Хората си искат общинските ВИК-та, такива има и добре работещи.
Коментари Харесай

Мая Манолова пред ФАКТИ: Демонтирането на Борисов от властта изисква общи действия

''Хората си желаят общинските ВИК-та, такива има и добре работещи. И в Берковица, в Сапарева баня, в Кресна, в Троян, във Велинград. Защото те са по-близко до хората. Реално хората могат да реализират надзор, а и отговорността на локално равнище сякаш е по-голяма, в сравнение с в държавните ВИК, които са на територията на цяла една област. Решени са, в това число на крайни стъпки, хората от тези дребни обитаеми общини, в това число на протестни дейности. Аз бях на срещи в множеството от тези общини и те са подготвени да блокират пътища, да блокират прохода ''Петрохан'', само че да не си дадат ВИК-тата. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ водачът на ''Изправи се.БГ'' Мая Манолова. Бившият омбудсман следи изкъсо тематиката, обвързвана с опита на държавното управление да национализира ВИК бранша в страната.

''Даже бих споделила, че има противоположната наклонност - там, където сходни добре работещи ВИК са влезнали във ВИК асоциациите на регионално равнище, хората желаят да се върнат назад, да станат назад общински. Имаше огромни митинги при започване на тази година - през януари и през февруари в Самоков. Хората си желаят общинското ВИК в Самоков. Такива сигурно ще има в Димитровград, където бяха извити, нагледно казано, ръцете на Общинския съвет непринудено да се съгласи ВИК-то, общинското ВИК в Димитровград да стане част от хасковската ВИК асоциация, вследствие на което цената се покачва от 1.80 лева на 3.50 лева При никакви гаранции, че ще получат по-добро качество или по-добра услуга. Така че ще има доста сериозна опозиция от всяка една от тези общини, които са под угрозата за национализация на техните ВИК-та, и от локалните управляващи, и изключително от популацията. Сформират се непринудено инициативни комитети, събират се подписки, хората са подготвени да излязат да си пазят водата'', добави Манолова.

''Aз считам, че този план на закон за ВИК услугите е противоконституционен точно за това, тъй като изземва конституционно закрепени функционалности на локалното самоуправление. Освен това той опонира и на европейската харта за локалното самоуправление, която споделя, че не могат да се изземват функционалности от локалните управляващи без тяхно единодушие и без единодушие на популацията. На процедура това си е национализация, тъй като ръководството на активите на тези общински ВИК-та отива в страната, в държавното регионално ВИК, а както всички знаем към този момент има и народен, обединен държавен ВИК холдинг, който национализира пък, прибра към себе си активите на тези районни ВИК сдружения. В България, в случай че забелязвате, през последните години процесът към концентрация и одържавяване е тясно обвързван с избрани корупционни практики. Очевидно концентрация на корупцията дава положителни резултати за властта и с изключение на ВИК холдинга се заприказва за държавни бензиностанции, за голям запас, който да отива в санирането, което също да се взема решение надали не на централно равнище. Всички знаем по какъв начин се раздават публичните поръчки в строителството, най-големите от тях през една държавна компания - ''Автомагистрали'', която ги разпределя по-надолу на околните до властта компании. Изобщо доста е комфортно да централизираш, да одържавяваш, тъй като по-лесно усвояваш запас и по-лесно крадеш'', разяснява водачът на ''Изправи се.БГ''.

''Този холдинг към този момент централизира към себе си собствеността на по-големите ВИК сдружения, държавни сдружения. За страдание, предстоящата поддръжка, в това число от европейския избавителен фонд, за момента е просто очакване. Тези пари, тези средства няма да се получат и скоро, поради и блокирането на тези дейности, в това число и на парите за идващия програмен интервал, от Унгария и от Полша. Впечатленията, които има измежду бизнеса и измежду жители са, че са възнамерявали това, което могат да усвоят по метода, по който усвояват и националния запас. Т.е., разпределили са си авансово стратегиите, плановете, още веднъж на доближени субекти, на доближени компании, без да е ясно дали това ще даде най-вече принадена стойност и ще реши действително проблеми на българските граждани'', съобщи още Мая Манолова.

За възможната водна рецесия в Бургас и откровенията на министър Димитров, тя сподели: ''Проследих дебата в Народното събрание, водевилната препирня сред тримата министри. Впечатлението в публиката, с изключение на голямата доза превзетост, която имаше в този театър, е, че в основата стоят тъкмо корпоративни ползи, явно кой да прави въпросните планове - включването на дребните язовири, байпасите от дребните язовири към водоснабдяването на Варна и на Бургас. Не че не би трябвало да се мисли за различни източници, само че това би следвало да стане на една експертна основа, обществено, ясно показано пред хората, а не посредством ''ритане по кокълчетата'' сред трима министри в препирня кой да поеме построяването на тези нови уреди, които да решат водната рецесия в Бургас и вероятно във Варна. Всъщност, по този начин и не стана ясно каква е успеваемостта на тръбата, която свърза софийското ВИК с пернишкото, и в която бяха вложени в последна сметка над 30 млн. лв.. Нито се заприказва за качеството на тези, които направиха тези действия.

Тук може би министърът на околната среда си дава сметка, че проверка ще има, че тези проблеми няма по какъв начин да бъдат скрити, че доста скоро ще стане ясно, че с изключение на за Бургас има проблем с водоснабдяването на пет огромни български града. Същото е ситуацията в Шумен и в Търговище, там са към 200 000 души, и в други прилежащи по-големи общини в този район. Нивото на язовир ''Тича'' също е сериозно. От ''Изправи се.БГ'', защото имаме и съществени сътрудници в Североизточна България, от началото на тази година сме били три пъти на самия язовир на едно и също място. То се вижда с просто око по какъв начин равнището на язовира понижава. Тоест, ясно е, че и там ще има проблем с безводието'', разкри Манолова.

''Причините са сложни. Като стартираме от безобразното изсичане на горите, в това число във вододайните зони, като включим изгребването на реките за баластра, като включим ВЕИ-тата, които естествено не са на инцидентни хора и които използват голямо количество вода за сметка на питейната вода в язовирите, като включим заплащането на ниски цени или въобще приемането на питейна вода за промишлени потребности за близки до властта компании и промишлени предприятия. Като се събере всичко това в последна сметка резултатът е застрашени от безводие пет огромни български града, за което ще се търси отговорност. Ясно е, че няма по какъв начин да избяга от своята отговорност министърът на околната среда. Може би това е неговото терзание, може би преди идните парламентарни избори той се пробва да извлече някакъв спомагателен имиджов запас за себе си и за партията, която съставлява, само че е доста грозно и доста безконтролно, че това се прави на гърба на жителите и на едно главно право, което хората имат и съгласно европейските конвенции, и съгласно българската Конституция, правото да живеят в удобна околна среда и правото на питейна вода'', разяснява още тя рецесията с водите в България.

Лидерът на ''Изправи се.БГ'' напомни, че държавното управление отпусна 2 милиарда в бранша ''води''.

Манолова разкри, че в дружество за ръководство и стопанисване на язовирите, в което страната е наляла милиони от нашите пари, първите дейности след основаването му са били закупуване на скъпи коли, за които са изхарчени близо 1 млн. лв., назначение на представители в районни структури, пазаруване на техника и гласоподаване на високи заплати. Реални дейности от това сдружение обаче няма, по думите на някогашния омбудсман.

''Миналата седмица бяхме в Северозападна България, където се оказа, че от тези пари се прави ремонт на една язовирна стена на един язовир за 5 млн. лв., като по оценки на специалисти тази стена коства не повече от няколкостотин хиляди лева'', разкри още тя.

''И Ревизоро, и неговият екип, и кметът на Бургас би следвало да са наясно, че проверка ще има, в това число за това кой незаконно е бездействал и е следил по какъв начин понижава равнището в тези структуроопределящи язовири, кои са били преференциалните предприятия, които са получавали питейна вода за промишлени потребности, и, несъмнено, въпросът с ВЕЦ-овете, които също черпят голям воден ресурс'', добави Мая Манолова.

''Единственото, което се е трансформирало от 2015 година, вследствие на така наречен водна промяна, която ГЕРБ осъществя, беше повишението на цената на питейната вода, което в някои дребни обитаеми места на гравитачно водоснабдяване стигна до над 300%. На междинна база става дума за нарастване на цената на водата с 60, 70% и в този момент, безусловно предходната седмица, беше показан един отчет на КЕВР за положението на водния бранш, в който има прелюбопитни данни. Той е голям този отчет, само че там да вземем за пример се вижда, че против това повишение на цената на водата, течовете, загубите на вода не са мръднали надолу. Напротив, с няколко % са се повишили. Тоест, събират се едни пари, изливат се едни пари, само че резултат от това нито в качеството на водата, нито за качеството на услугата, нито за загубите няма никакъв резултат от тези инвестиции'', сподели още някогашният омбудсман по ''водната'' тематика.

Според Мая Манолова Бойко Борисов няма да посмее да вкара законопроекта за ВИК в Народното събрание преди изборите. ''Представете си аналогична на такса сградна апаратура, каквато има в столицата и в градовете с топлофикация, да бъде въвeдена за водоснабдяването. И освен това те вкарват три такива такси - такса за достъп до питейна вода, такса за канализацията и такса за филтриране, като ти плащаш, дължиш тези такси, този съставен елемент от крайната цена, без значение дали ползваш вода. Тоест, даже заключени парцели, в които хората са в чужбина, или просто не живеят там, ще заплащат на въпросното ВИК, без значение от това, че не употребяват вода'', разясни Мая Манолова.

''Всяка смяна в законодателството, препоръчана от ГЕРБ, имаше едно ясно измерение - повишение на цената за гражданите'', безапелационна бе Манолова, а по-късно добави: ''В някакъв миг желанието да събереш запас, да окрадеш, би трябвало да има някакви граници, някакви спирачки.''

''Много мощно се надявам, че никоя последваща власт няма да си разреши да кара през пръсти, както тази. Всъщност, тъкмо това е идеята - не просто да бъде заменен Борисов, не просто да бъдат заменени ГЕРБ, а да бъде заменен моделът, който ръководи. Още повече, че съгласно мен хората няма да го разрешат. Следващият, който се опита да работи по същия метод, просто ще бъде изметен не за 11 години, колкото ние допуснахме Борисов да ръководи, а за 11 дни. В момента, в който се опита да работи по същия метод - да обслужва другарски кръгове, да извършва поръчки на задкулисието, да работи против ползите на жителите, просто ще отнесе националния яд доста бързо и доста ефективно'', счита водачът на ''Изправи се.БГ''.

''Спекулациите с датата на изборите - зад тях се вижда един опит на Борисов да употребява здравната рецесия, с цел да реши партийно-политическата рецесия на ГЕРБ и на личния си имидж посредством стартирането на многочислени клакьори на властта, разнообразни представители, които стартират да изясняват видите ли по какъв начин е доста добре да бъдат отсрочени изборите, май, или вероятно поради изключително състояние по-късно. Според мен залогът е огромен, явно са поети задължения, въобще ръководството на страната най-малко на мен ми наподобява на отдаването на властта на концесия, и защото концесията си има краен период и към този момент цената по концесията е платена, Борисов дори не може да редуцира този период или да извърши деяние, което би било положително за него или за неговата партия'', уточни Манолова.

''Според мен резултатът, залогът за демонтирането на Борисов от властта изисква общи дейности на повече субекти, на всички, които действително желаят да трансформират този модел. Дали сходно обединяване може да се случи преди изборите, след изборите, това в последна сметка е суверенно право на всеки един от субектите, които ще излязат на тези избори с ясна стратегия по какъв начин да демонтират ръководството на ГЕРБ и самия Борисов от властта. Но за мен, по тази причина и моята ръка на ръководител на ''Изправи се.БГ'' е протегната, неналичието на обединяване е тази, която държи Борисов. Той може да бъде демонтиран само посредством общите старания на всички субекти, които желаят народна власт, независимост на словото, правосъдна промяна, които желаят естествена държава'', безапелационна бе Мая Манолова.

Въпреки позицията на Слави Трифонов от през вчерашния ден, че ''Има подобен народ'' ще се яви независимо на избори, тя още веднъж повтори вярването си: ''Аз не преставам да заставам на моята позиция, че обединените дейности - преди или след изборите, по един или различен метод, са единственото средство пирамидата, която беше построена от Борисов, да бъде демонтирана. Аз съм го показвала със своето държание като омбудсман, по-късно и като претендент за кмет на София, че не разделям хората на леви, десни, партийни, безпартийни, че съм с протегната ръка, тъй като съгласно мен единствено обединените дейности могат да дадат резултат, какъвто хората на площадите го виждат. Най-малкото би следвало да се опитаме да имаме общи дейности за пазенето на резултатите от изборите, тъй като видяхме, че даже и в София на последните избори кражбата на гласове, пазаруването, натискът, включването на целия под земята свят в изборите беше реалност. Корпоративният избор, надписването на резултати в протоколите, това доста мъчно ще бъде по силите единствено на един партийно-политически индивид или на един цивилен индивид, който ще се яви на идващите избори. Така че най-малко за това да си пазим дружно изборите, би следвало да има общи дейности. Пък и ние сме в една посока по този начин или другояче - разглобяване на това ръководство. Би следвало в една или друга форма да има някаква връзка и насочването на общи дейности.''

''Разговори за коалиция не са водени. Или най-малко на мен не ми е известно да са водени такива разговори'', посочи водачът на ''Изправи се.БГ''.

Според Манолова всички извънпарламентарни партии, които ще вземат участие в изборите, би трябвало да заявяват, че не биха влезнали в коалиция след изборите с ГЕРБ, Движение за права и свободи и останалите партии от статуквото.

Целия диалог на Лили Маринкова с Мая Манолова можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР