''Благодаря за интереса към моята специалност, защото наистина тя е

...
''Благодаря за интереса към моята специалност, защото наистина тя е
Коментари Харесай

Д-р Тихомир Мустаков пред ФАКТИ: Хората с алергии не са по-податливи на коронавируса

''Благодаря за интереса към моята компетентност, тъй като в действителност тя е обвързвана с иминутитета, а в този момент за имунитет всички приказват, в различен посока, несъмнено. Алергиите са всеобщо признати като потискащи имунитета, най-често хората с тежка астма боледуват по-често, по-тежко от инфекциозни заболявания. Според статистиката, с която разполагам досега обаче, алергията не е рисков фактор, повишаващ заболеваемостта или смъртността от ковид. Така че бих желал да успокоя нашите пациенти с лека до междинна и тежка астма, или алергична хрема, или уртикария, че в действителност това не ги прави по-податливи на коронавирусната епидемия'', това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ доктор Тихомир Мустаков, който е алерголог.

''Други въпроси, които получавам постоянно от пациентите, е до каква степен лекуването, което те организират за алергичната си болест, ги прави податливи на заразяване или при по-тежко боледуване от ковид. Бих споделил, че в тази посока също имаме успокоителна информация, защото главният провинен, който нормално пациентите сочат за намаляване на имунитета, четейки профилирана и неспецилизирана литература, са кортизоновите препарати, с които се лекуват огромна част от алергичните положения. Това е естествено терзание, всеки би желал да понижи рисковете в тази обстановка, по тази причина също направих оптимално информации в наличната ми литература. Първо, бих желал да кажа, че самите кортизонови препарати влизат в някои от схемите за лекуване на коронавирусната пневмония, приказваме за систематичните кортикостероиди. От друга страна, локалните кортикостероиди, с които са направени инхалатори, шпрейове за нос, е потвърдено, че не покачват заболеваемостта от вирусни инфекции. Така че доста по-важно е сега алергичните заболявания да са следени с съответна терапия, без значение дали тя е медикаментозна, дали е с имунотерапия, защото ние сме на прага на поленовия сезон и просто желая да подсетя, че в действителност присъщите признаци на сенната хрема са кихане, неразположение от време на време, парене и ощипване в гърлото, които могат да бъдат комплицирани, изключително в случай че няма фабрилитет в първите дни на инфекцията, и в случай че положението не е следено, т.е. в случай че пациентът е мощно знаменателен, той би отделил доста повече, одобряваме това, в случай че е притежател на коронавирусната зараза, би отделил доста повече вирусни тела, в случай че е знаменателен, в сравнение с в случай че не е. И по тази причина като цяло рекомендацията е да не се стопира контролиращата терапия, с цел да може да се понижи, вероятно, отделянето на вируса, а и също така положителното положение на дихателните пътища пък обезпечава и положителната им защитна функционалност. Така че от тази позиция това нещо има протективен резултат и за самите пациенти'', внесе доста потребна изясненост доктор Мустафов.

''Бих желал да подсетя, че за хората с поленова алергия, имуностимулантите на растителна основа са относнителни рискови, тъй като те могат да предизвикат различен тип алергична реакция въз основата на кръстосана реактивност сред полените и екстрактите от растения, които се ползват в тези имуностимуланти или сиропи за кашлица. Така че би трябвало доста деликатно това да се разиска с техните персонални лекари или алерголози, с цел да може да се подбере верен препарат за обстановката, тъй като може от предпочитание да покачат отбраната си, да си причинят непотребни други проблеми с обриви, отоци, или не дай си боже по-тежки реакции'', съобщи алергологът и добави, че и като цяло, в това число и за хората, които не са със характерни болести, приемът на имуностимуланти би трябвало да е с вярна доза, а също така приемът на съответен имуностимулант би трябвало да е съгласуван и с възрастта на дадения човек.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР